Διαβήτης τύπου 2: Τα πρώτα συμπτώματα και ενδείξεις

Το 10% των ενηλίκων στις ανεπτυγμένες χώρες πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Μόνο στην Αμερική υπολογίζεται πως 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 με τους 7 εκατομμύρια να μην έχουν διαγνωστεί.

Ακόμη χειρότερα κοντά στα 84 εκατομμύρια ενήλικες βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention.

Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για πανδημία. Για μια πάθηση που απειλεί μια τεράστια μερίδα του γενικού πληθυσμού με αυξανόμενη τάση.

Στις μέρες μας υπολογίζεται πως 425 εκατ είναι οι διαβητικοί σε όλο τον κόσμο ενώ μέχρι το 2030 το νούμερο θα σκαρφαλώσει κοντά στα 642 εκατομμύρια. Υπολογίζεται πως σχεδόν οι μισοί δεν έχουν διαγνωστεί με τα 2/3 να ζουν σε αστικές περιοχές.

Μόνο στην Ευρώπη οι διαβητικοί είναι 66 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα. Υπολογίζεται πως το 2017, το 7,2% σε ηλικίες 20-70 είχε διαβήτη ενώ το νούμερο θα σκαρφαλώσει κοντά στο 9% το 2045.

Με τέτοια νούμερα και ποσοστά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ποια είναι τα πρόωρα συμπτώματα που δηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το σάκχαρο του αίματος και ενδεχομένως να οδηγούμαστε σε διαβήτη τύπου 2.

Όταν έχουμε διαβήτη τύπου 2, το σώμα χάνει τη δυνατότητα να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη αίματος). Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πρέπει να βρίσκονται πάντοτε μέσα σε κάποια όρια, τόσο προς τα επάνω όσο και προς τα κάτω.

Εάν δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μακροπρόθεσμα μπορεί να προκληθούν σοβαρότατες βλάβες στα νεύρα, στα νεφρά, στην όραση και στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα πρόωρα συμπτώματα του διαβήτη δεν είναι πάντοτε εύκολα ανιχνεύσιμα. Πολλά άτομα είναι επίσης ασυμπτωματικά και παραμένουν αδιάγνωστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τα πιο βασικά συμπτώματα που δηλώνουν ότι κάτι πάει στραβά με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και πιθανόν πλησιάζουμε σε διαβήτη τύπου 2. Εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα για παραπάνω από 2 εβδομάδες καλό θα ήταν να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας.

Υπερβολική δίψα (πολυδιψία)

Η υπερβολική δίψα ή αλλιώς πολυδιψία είναι ένα άλλο αρκετά συχνό σύμπτωμα του διαβήτη.

Σχετίζεται άμεσα τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τα οποία από μόνα τους προκαλούν δίψα, πράγμα που οδηγεί σε συχνοουρία. Το σύμπτωμα υπάρχει και κατά την περίοδο της νύχτας με βραδινή δίψα.

Το σώμα μας χρησιμοποιεί πολλά από τα εξωκυτταρικά υγρά για την παραγωγή ούρων. Ως εκ τούτου μένει λιγότερη υγρασία για άλλα πράγματα.

Ο διαβήτης κατά κανόνα επηρεάζει την ισορροπία των ενδοκυτταρικών / εξωκυτταρικών υγρών και προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα δέρματος.

Σημαντικό στοιχεία είναι πως η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού δεν μειώνει τη δίψα, πράγμα που πρέπει να σας προβληματίσει.

Συχνοουρία / νυκτουρία

Η συχνοουρία είναι η τακτική επίσκεψη στην τουαλέτα για ούρηση, πέρα από το φυσιολογικό. Πολλές φορές παρατηρείται και παρατεταμένη ούρηση. Είναι ένδειξη πως τα επίπεδα σακχάρου είναι ιδιαίτερα υψηλά με τη γλυκόζη να εισέρχεται και μέσα στα ούρα.

Όταν τα νεφρά δεν μπορούν να διαχειριστούν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα επιτρέπουν κάποιες ποσότητες να περάσουν στα ούρα, πράγμα που οδηγεί συχνά στην τουαλέτα για ούρηση, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κατάσταση ονομάζεται αλλιώς νυκτουρία, με πάνω από 3 επισκέψεις στην τουαλέτα αρκετές φορές την εβδομάδα.

Πρέπει ωστόσο να αποκλείσετε άλλες πιθανές αιτίες, όπως η κατανάλωση πολλών ροφημάτων πριν τον ύπνο, η κατανάλωση καφέ ή αλκοόλ, η λήψη ορισμένων φαρμάκων (διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, αντιμανιακά και άλλα ψυχοφάρμακα) ή ακόμη και νυχτερινή λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D.

Άλλες πιθανές αιτίες συχνοουρίας ή νυκτουτρίας που πρέπει να αποκλείσετε είναι οι εξής:

  • προβλήματα προστάτη (καρκίνος, υπερπλασία)
  • προβλήματα ουροδόχου κύστης (υπερλειτουργία, λιθίαση)
  • φλεγμονές στο ουροποιητικό (κυστίτιδα)
  • ουρολοιμώξεις
  • καρκίνος ουροδόχου κύστης
  • οίδημα

Αυξημένο αίσθημα πείνας

Η έντονη και διαρκής πείνα ή αλλιώς πολυφαγία αποτελεί επίσης πρόωρο σύμπτωμα διαβήτη.

Το σώμα μας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως κύρια πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.

Όταν υπάρχει διαταραχή στο σύστημα τα κύτταρα δεν μπορούν να απορροφήσουν ικανοποιητικά τη γλυκόζη. Ο εγκέφαλος στέλνει κατόπιν μήνυμα πως χρειάζεται περισσότερη ενέργεια πράγμα που οδηγεί σε διαρκές αίσθημα πείνας.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα από μόνα τους αποτελούν πρόβλημα για τον οργανισμό. Το σώμα μας για να την αποβάλλει συχνά επιλέγει να το κάνει μέσω των ούρων.

Πολλές φορές η αποβολή μεγάλης ποσότητας γλυκόζης από τα ούρα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια βάρους, ενώ τρώτε μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Η απώλεια βάρους ενώ τρώτε μεγάλη ποσότητα φαγητού σε καθημερινή βάση επίσης αποτελεί πρόωρο σύμπτωμα διαβήτη.

Θολή όραση

Όταν ο διαβήτης δεν είναι υπό έλεγχο συχνά θολώνει η όρασή μας. Αυτό είναι ως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα που επηρεάζει τα λεπτά τριχοειδή αγγεία μέσα στα μάτια.

Θολώνει η όρασή μας καθώς συσσωρεύεται υγρό μέσα στο φακό του ματιού. Η καθαρή όραση σταδιακά επανέρχεται, ωστόσο καλό είναι να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας αμέσως.

Μακροπρόθεσμα, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν κατακόρυφα το ρίσκο εμφάνισης πολλών παθήσεων του ματιού, ακόμη και ολική τύφλωση όπως στην περίπτωση διαβητικής ρετινοπάθειας.

Νευρικός πόνος ή μουδιάσματα

Το μυρμήγκιασμα ή το μούδιασμα στα χέρια, στα δάχτυλα, καθώς και στα κάτω άκρα αποτελούν σημάδι νευρικής βλάβης. Εάν προέρχεται από το διαβήτη ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια. Είναι μια κατάσταση η οποία αργεί να εξελιχθεί. Συνήθως παίρνει χρόνια.

Ωστόσο καθώς πολλά άτομα που έχουν διαβήτη δεν έχουν διαγνωστεί αποτελεί σύμπτωμα ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Σε κάποιους άλλους αποτελεί πρόωρο σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσουν.

Αργή επούλωση πληγών και τραυμάτων

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα τραύμα αργεί να επουλωθει΄. Ένα σύνηθες λόγος είναι η έλλειψη βιταμίνης D. Εάν έχετε λευκή επιδερμίδα ή δεν τρώτε αρκετά τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης D καλό θα ήταν τα το εξετάσετε.

Ωστόσο η αργή επούλωση πληγών αποτελεί σύμπτωμα για διαβήτη. Με τον καιρό τα υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν στένωση στα αιμοφόρα αγγεία, πράγμα που σημαίνει μειωμένη αιμάτωση ιστών, μειωμένη οξυγώνωση και μεταφορά θρεπτικών συστατικών. Όλα τα παραπάνω επιβραδύνουν την επούλωση πληγών και τραυμάτων.

Μακροπρόθεσμα τα υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα και το σώμα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει μολύνσεις.

Μελανίζουσα ακάνθωση: σκουραίνουν περιοχές του δέρματος

Είναι μια δυσχρωμία όπου το χρώμα του δέρματος σε μια περιοχή σκουραίνει. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα σημεία όπου διπλώνει το δέρμα και δημιουργεί έναν δακτύλιο (πχ γύρω από το λαιμό) και είναι μια κατάσταση που ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση.

Είναι ένα ακόμη πρόωρο σύμπτωμα διαβήτη τύπου 2. Το συναντάμε κυρίως στις μασχάλες, στους αγκώνες, στα γόνατα, στις αρθρώσεις, στο λαιμό και στα γεννητικά όργανα όπου το δέρμα εκτός από πιο σκούρο γίνεται και πιο παχύ, με μια βελούδινη υφή, και συνήθως μυρίζει άσχημα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει και φαγούρα.

Πολλοί ασθενείς που εμφανίζουν μελανίζουσα ακάνθωση έχουν παρουσιάσει αντίσταση στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που συντίθεται στο πάγκρεας και επιτρέπει στο σώμα να μεταβολίσει τη γλυκόζη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί τελικά στο διαβήτη τύπου 2.

Παρόλο που η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει λίγα συμπτώματα, όταν η κατάσταση σοβαρέψει, μπορεί κάποιος να αναπτύξει μελανίζουσα ακάνθωση.

Λοιμώξεις από ζυμομύκητες όπως ο candida albicans (καντιντίαση)

Οι λοιμώξεις από ζυμομύκητες είναι κάτι που μπορεί να συμβεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι ζυμομύκητες είναι παθογόνοι οργανισμοί (εντερικά παράσιτα) οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο σώμα μας, κατά κύριο λόγο μέσα στον πεπτικό σωλήνα και επηρεάζουν την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου.

Οι ζυμομύκητες κατά κύριο λόγο θρέφονται με γλυκόζη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν ιδανικό περιβάλλον σε έναν οργανισμό για την υπερανάπτυξη αυτών τον παθογόνων μικροοργανισμών.

Όταν διαταραχθεί η χλωρίδα του εντέρου (πολύ περισσότερα παθογόνα βακτήρια παρά φιλικά), μια κατάσταση που ονομάζεται εντερική δυσβίωση, οι ζυμομύκητες όπως ο καντίντα εξαπλώνονται και σε άλλους ιστούς του σώματος.

Οι λοιμώξεις αυτές συνήθως αναπτύσσονται σε ζεστά και υγρά σημεία του δέρματος όπως οι μασχάλες, ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, στο στόμα και γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::