Σύμφωνα με το NHS, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τη συμπεριφορά, με τα άτομα που πάσχουν από αυτήν να παρουσιάζουν ανησυχία, δυσκολία στη συγκέντρωση και παρορμητική συμπεριφορά.
Η ΔΕΠΥ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται το άτομο. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε μια εργασία ή δραστηριότητα, να ξεχνούν εύκολα πράγματα, να έχουν προβλήματα ακολουθίας οδηγιών και να ολοκληρώνουν εργασίες με δυσκολία.
Μια γυναίκα με την συγκεκριμένη διαταραχή μας περιγράφει πέντε τρόπους με τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί η μη διαγνωσμένη διαταραχή με αρκετά από τα συμπτώματα να είναι πιθανό να περνούν απαρατήρητα για χρόνια. Η Tahlia Lehmann είπε στη Daily Mail ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της προβληματιζόμενη σχετικά με το γιατί ήταν «διαφορετική» από τους συνομηλίκους της, προτού τελικά υποβληθεί σε εξετάσεις για ΔΕΠΥ ως ενήλικη.
Τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής
Ένα από αυτά μπορεί να εκδηλώνεται με μια νευρικότητα στις κινήσεις σας, όταν κάθεστε π.χ., ίσως δυσκολεύεστε να καθίσετε χωρίς να κουνάτε τα πόδια σας ή χτυπάτε πάντα ένα μολύβι στο γραφείο ή σταυρώνετε και ξεσταυρώνετε τα πόδια σας.
Ένα άλλο σημάδι που τονίζεται από τη Lehmann είναι η προσπάθεια των ατόμων να κρύψουν την ΔΕΠΥ προσπαθώντας να εμφανίσουν μια διαφορετική προσωπικότητα από την δική τους λ.χ. εμφανίζονται με αυτοπεποίθηση αλλά αισθάνονται στην πραγματικότητα ανήσυχοι μέσα τους. Ίσως έχετε συμπτώματα, αλλά επιχειρείτε να τα κρύψετε, πιέζοντας τον εαυτό σας να καλύψει το πώς νιώθει πραγματικά, όταν βρίσκεται με άλλους ανθρώπους. Τα άλλα «χαρακτηριστικά» που βιώνει η Lehmann συνίστανται συχνά στην τάση να τεμπελιάζει, καθώς αισθάνεται πολλές φορές υπερκόπωση.
Το NHS λέει επίσης ότι οι ενήλικες με τη διαταραχή μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν προβλήματα με:
- Την οργάνωση και την διαχείριση του χρόνου τους
- Δυσκολεύονται να ακολουθούν οδηγίες
- Έχουν πρόβλημα στην εστίαση και ολοκλήρωση εργασιών
- Αντιμετωπίζουν έντονο άγχος
- Αντιμετωπίζουν αίσθημα ανησυχίας ή ανυπομονησίας
- Διακρίνονται από παρορμητικότητα και ανάληψη ρίσκου
Οι γιατροί προειδοποιούν, ωστόσο, να μην κάνετε μόνοι σας διάγνωση της ΔΕΠΥ μόνο και μόνο επειδή έχετε αυτά τα συμπτώματα.
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και δείκτης νοημοσύνης
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ τείνουν να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ ευφυΐας (IQ). Η θεωρία αυτή ωστόσο είναι αμφιλεγόμενη λόγω της διαφορετικότητας των ατόμων με ΔΕΠΥ και της δυσκολίας προσδιορισμού της επιρροής των συμπτωμάτων, όπως η διάσπαση της προσοχής στα αποτελέσματα. Πρόκειται για παράγοντες που συχνά οδηγούν σε χαμηλότερες βαθμολογίες δεν οφείλονται στη διανοητική ικανότητα.
Σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη ΔΕΠΥ, το υψηλότερο IQ μπορεί να υπερεκπροσωπείται επειδή πολλές από αυτές αποκλείουν άτομα που έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
Τα άτομα με ΔΕΠΥ βαθμολογούνται κατά μέσο όρο εννέα βαθμούς χαμηλότερα σε τυποποιημένα τεστ νοημοσύνης. Ωστόσο, άλλες μελέτες έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα ευρήματα υποδεικνύοντας ότι σε άτομα με υψηλή νοημοσύνη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μη διάγνωσης της ΔΕΠΥ, πιθανώς λόγω των αντισταθμιστικών στρατηγικών που υιοθετούνται από τα εν λόγω άτομα. Μελέτες σε ενήλικες υποδηλώνουν ότι οι αρνητικές διαφορές στη νοημοσύνη δεν έχουν νόημα και μπορεί να εξηγηθούν από σχετιζόμενα προβλήματα υγείας.
Αυτό το γνωρίζατε;
Ένα στα 20 παιδιά έχει ΔΕΠΥ με τα τρία τέταρτα αυτών να εμφανίζουν συμπτώματα και στην ενήλικη ζωή τους.