Διατροφή, άσκηση, κάπνισμα και αλκοόλ: Ποιες είναι οι συνήθειες των Ελλήνων

Η έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες των Ελλήνων που σχετίζονται με την υγεία, καλύπτοντας θέματα όπως η κατάσταση της υγείας, η χρήση υπηρεσιών υγείας και οι παράγοντες που την επηρεάζουν.

Τα δεδομένα αφορούν άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω και περιλαμβάνουν πληροφορίες για τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 28,2% του πληθυσμού ασκείται μία φορά την ημέρα και το 11,9% δεν ασκείται καθόλου. Περίπου 4 στους 10 καταναλώνουν φρούτα καθημερινά, ενώ ποσοστό 0,7% φαίνεται ότι τα έχει αποκλείσει από τη διατροφή του. Αντίστοιχα, περισσότεροι από 4 στους 10 καταναλώνουν λαχανικά ή σαλάτες κάθε μέρα, ενώ ποσοστό 0,5% δεν τα βάζει καθόλου στο πιάτο του. Αναφορικά με τις ανθυγιεινές συνήθειες, το 24,8% του πληθυσμού καπνίζει καθημερινά, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 71,3% δεν κάπνισαν καθόλου κατά την περίοδο της έρευνα. Όσο για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι για το 3,8% του πληθυσμού ήταν καθημερινή, ενώ το 35,3 % του πληθυσμού δεν κατανάλωσε αλκοολούχα ποτά.

Σωματική δραστηριότητα

Mε κριτήριο την κύρια εργασία ή την καθημερινή ασχολία (για όσους εργάζονται), προκύπτει ότι περίπου 3 στους 10 (28,9%) εργαζόμενους κυρίως κάθονται, ενώ 4 στους 10 (40,5%) κυρίως κάνουν βαριές εργασίες, που απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα.

Ως έντονη σωματική δραστηριότητα ορίζεται αυτή που απαιτεί σκληρή σωματική προσπάθεια και η οποία, συνήθως, προκαλεί γρήγορη αναπνοή και σημαντική αύξηση στους καρδιακούς παλμούς. Ως παραδείγματα εργασιών / ασχολιών που απαιτούν έντονη σωματική προσπάθεια αναφέρονται οι κατασκευαστικές εργασίες, η μεταφορά βαριών φορτίων, η χρήση βαριών ηλεκτρικών εργαλείων, οι εργασίες ορυχείων, οι φορτοεκφορτώσεις, το κόψιμο ξύλων, το σκάψιμο ή φτυάρισμα, οι αγροτικές εργασίες κ.λπ.

Με την έρευνα, επίσης, καταγράφεται ο χρόνος, στη διάρκεια μιας συνηθισμένης εβδομάδας, κατά τον οποίο ο ερευνώμενος αθλείται, γυμνάζεται ή κάνει άσκηση για ψυχαγωγία, για τουλάχιστον 10 λεπτά συνεχόμενα, χωρίς διακοπή, δραστηριότητες που κατ’ ελάχιστο προκαλούν μικρή αύξηση στην αναπνοή και στους καρδιακούς παλμούς. Δεν περιλαμβάνονται οι σωματικές δραστηριότητες οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο της εργασίας ή στο πλαίσιο της κύριας ενασχόλησης, όπως για παράδειγμα οι οικιακές εργασίες για μία νοικοκυρά, ενώ περιλαμβάνεται η μετακίνηση (προς και από την εργασία, το σχολείο, την αγορά / σούπερ μάρκετ κ.λπ.) με τα πόδια ή με ποδήλατο διάρκειας, τουλάχιστον 10 λεπτών συνεχόμενα, χωρίς διακοπή.

Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Η έρευνα κατέγραψε τη συχνότητα κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και σαλατών (φρέσκων, κονσερβοποιημένων, αποξηραμένων ή και κατεψυγμένων) στη διάρκεια μίας τυπικής εβδομάδας, οπουδήποτε (στο σπίτι, στο εστιατόριο, κ.λπ.). Περιλαμβάνονται τα όσπρια, αλλά όχι οι πατάτες, οι οποίες ως υδατάνθρακες, ανήκουν στην τροφική ομάδα του ψωμιού και των δημητριακών. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται οι χυμοί φρούτων και λαχανικών. Όπως προκύπτει, το 41,1% καταναλώνουν φρούτα καθημερινά, ενώ ποσοστό 0,7% δεν καταναλώνει καθόλου. Αντίστοιχα, το 46,9% καταναλώνουν λαχανικά ή σαλάτες καθημερινά, ενώ ποσοστό 0,5% δεν καταναλώνει καθόλου.

Καπνιστικές συνήθειες

Με την έρευνα συλλέχθηκαν, επίσης, πληροφορίες αναφορικά με τις καπνιστικές συνήθειες του πληθυσμού στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα:

• Το 24,8% του πληθυσμού ηλικίας καπνίζει καθημερινά
• Το 1,9% του πληθυσμού ηλικίας μερικές φορές την εβδομάδα
• Το 1,5% του πληθυσμού ηλικία μερικές φορές το μήνα
• Το 1,1% του πληθυσμού ηλικίας μερικές φορές το χρόνο
• Το 71,3% του πληθυσμού ηλικίας δεν κάπνισε καθόλου.

Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται ως προς το φύλο των καπνιστών, με τους άνδρες να έχουν τα πρωτεία. Συγκεκριμένα, καπνίζουν καθημερινά περίπου 3 στους 10 (30,4%) άνδρες και λιγότερες από 2 στις 10 (18,4%) γυναίκες.

Κατανάλωση αλκοόλ

Όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, οποιουδήποτε είδους (μπύρα, κρασί, ουίσκι, λικέρ, ούζο, τσίπουρο, ρακί κ.ά.), από την έρευνα προκύπτει ότι:

• Το 3,8% του πληθυσμού ηλικίας καταναλώνει καθημερινά αλκοολούχα ποτά.
• Λιγότεροι από 2 στους 10 (18,7%) μερικές φορές την εβδομάδα.
• Περίπου 2 στους 10 (24,9%) μερικές φορές το μήνα.
• Λιγότεροι από 2 στους 10 (17,4%) μερικές φορές το χρόνο.
• Το 35,3 % του πληθυσμού δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πάντως, το 77,2% του πληθυσμού δήλωσε ότι έχει πολύ καλή ή καλή υγεία. Το 7,4% δήλωσε ότι έχει πολύ κακή ή κακή υγεία, το 15,4% μέτρια, ενώ το 24,9% έχει χρόνιο πρόβλημα. Χρόνιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση δηλώνουν περίπου 3 στις 10 γυναίκες (27,0%) και 2 στους 10 άνδρες (22,6%). Χρόνιο θεωρείται το πρόβλημα υγείας ή η πάθηση που διαρκεί ή πρόκειται να διαρκέσει περισσότερους από 6 μήνες, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::