Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση ασθένεια και αποτελεί την πιο συχνή μορφή μη ειδικής φλεγμονής του θυρεοειδούς, καθώς και την κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού.
Οι γυναίκες πλήττονται έως και εννέα φορές συχνότερα από τους άνδρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, με την πάθηση να εμφανίζεται συχνότερα στις μεσήλικες.
Όπως ισχύει και για άλλες ασθένειες, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και στη διαχείριση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. Η υπερβολική ή ανεπαρκής κατανάλωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι ειδικοί προτείνουν τροφές που είναι κατάλληλες, αλλά και αυτές που είναι καλό να αποφεύγονται:
Συστήνονται τα εξής τρόφιμα για άτομα με Χασιμότο:
– Φρούτα: κόκκινα φρούτα (μούρα), αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανάς, μπανάνες
– Μη αμυλούχα λαχανικά: κολοκυθάκια, αγκινάρες, ντομάτες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια
– Αμυλούχα λαχανικά: γλυκοπατάτες, πατάτες, μπιζέλια, κολοκύθα
– Υγιεινά λιπαρά: αβοκάντο, ελαιόλαδο
– Γαλακτοκομικά προϊόντα: γιαούρτι πλήρες (συμπεριλαμβανομένου κατσικίσιου)
– Ζωικές πρωτεΐνες: σολομός, αυγά, γαλοπούλα, γαρίδες, κοτόπουλο
– Προϊόντα χωρίς γλουτένη: καστανό ρύζι, βρώμη (ελάχιστη ποσότητα γλουτένης), κινόα, noodles από καστανό ρύζι
– Ξηροί καρποί και σπόροι: κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια, μακαντέμια, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, φυσικό φυστικοβούτυρο, ταχίνι και άλλα βούτυρα καρπών
– Όσπρια: ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φακές
– Υποκατάστατα γαλακτοκομικών (με ασβέστιο και βιταμίνη D): γάλα καρύδας, γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου
– Μπαχαρικά και βότανα: κουρκουμάς, βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι
– Άλλα: μέλι, φρέσκος χυμός λεμονιού, μηλόξυδο
– Ποτά: νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό
Αντιθέτως, η μείωση της κατανάλωσης των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της γενικής υγείας:
– Γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα: αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, κέικ, παγωτά, μπισκότα, καραμέλες, ζαχαρούχα δημητριακά, επιτραπέζια ζάχαρη
– Γρήγορο φαγητό: πίτσα, σουβλάκια, burger και άλλα
– Τηγανητά φαγητά: τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο
– Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες: λευκά ζυμαρικά, λευκό ψωμί, τορτίγιες από λευκό αλεύρι, κουλούρια
– Επεξεργασμένα κρέατα και τρόφιμα: κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα, μικροκυματικά φαγητά, μπέικον, λουκάνικα και άλλα αλλαντικά
– Τρόφιμα με γλουτένη:*σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, κράκερ, ψωμί
Σημειώστε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη δεν είναι πλήρως απαγορευμένα, αλλά προτείνεται να περιορίζεται η κατανάλωσή τους.