Διατροφικές ιδιοτροπίες: Πού οφείλονται και σε ποια ηλικία υποχωρούν

Οι διατροφικές ιδιοτροπίες στα παιδιά είναι ένα συχνό φαινόμενο που προβληματίζει πολλούς γονείς. Πολλά παιδιά αποφεύγουν συγκεκριμένες τροφές, τρώνε επιλεκτικά ή επιμένουν να καταναλώνουν μόνο ορισμένα φαγητά. Γιατί συμβαίνει αυτό και πότε υποχωρεί αυτή η συμπεριφορά;

Πού οφείλονται οι διατροφικές ιδιοτροπίες;

  1. Αναπτυξιακές αλλαγές
    • Στην ηλικία των 2-6 ετών, τα παιδιά συχνά περνούν από μια φάση «νεοφοβίας», δηλαδή φόβου προς νέες τροφές. Αυτή η συμπεριφορά θεωρείται φυσιολογική και συνδέεται με την εξελικτική τάση προστασίας απέναντι σε άγνωστα τρόφιμα.
  2. Αυτονομία και έλεγχος
    • Τα παιδιά προσπαθούν να ελέγξουν το περιβάλλον τους, και το φαγητό είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μπορούν να επιλέξουν μόνα τους. Η άρνηση να φάνε συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένας τρόπος να εκφράσουν την ανεξαρτησία τους.
  3. Αισθητηριακή ευαισθησία
    • Ορισμένα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη γεύση, την υφή και την οσμή των τροφών. Για παράδειγμα, κάποια δεν αντέχουν τις έντονες γεύσεις ή τις τροφές με συγκεκριμένη σύσταση, όπως τα λαχανικά με ίνες ή τα ζελατινώδη φαγητά.
  4. Εμπειρίες και μίμηση
    • Τα παιδιά επηρεάζονται από το οικογενειακό περιβάλλον και τις συνήθειες των γονιών. Αν δουν τους γονείς να αποφεύγουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή να τα θεωρούν «υποχρεωτικά», μπορεί να αναπτύξουν αρνητική στάση απέναντί τους.

Πότε υποχωρούν οι διατροφικές ιδιοτροπίες;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διατροφικές ιδιοτροπίες κορυφώνονται μεταξύ 2-4 ετών και αρχίζουν να υποχωρούν μετά τα 6-7 έτη, καθώς τα παιδιά γίνονται πιο ανοιχτά σε νέες εμπειρίες και η διατροφική τους συμπεριφορά σταθεροποιείται. Ωστόσο, αν η επιλεκτικότητα στο φαγητό παραμένει έντονη ή συνδέεται με προβλήματα ανάπτυξης, ίσως χρειάζεται παρέμβαση από ειδικό.

Με υπομονή, θετική ενίσχυση και καλό παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τις διατροφικές τους ιδιοτροπίες και αποκτούν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::