Διατροφικές συμβουλές για τη χρόνια κόπωση

Όσο περίπλοκη κι αν ακούγεται ως ασθένεια η χρόνια κόπωση, στην πραγματικότητα είναι μια ασθένεια που οι περισσότεροι γνωρίζουν.

Χαρακτηρίζεται από σταθερή ψυχική και σωματική κόπωση, διαταραχή του ύπνου, πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, κακή συγκέντρωση, εντερικές διαταραχές κ.ά. Συμπτώματα που όλοι έχουν νιώσει. Τι γίνεται όμως αν κάποιος ξυπνά κάθε πρωί σε αυτή την κατάσταση; Πώς μπορεί να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή του αν κάθε μέρα νιώθει κουρασμένος και δεν μπορεί να εστιάσει στις υποχρεώσεις του; Το φαινόμενο είναι συχνό και οφείλεται σε διάφορα αίτια. Τα σημαντικότερα είναι η έντονη ψυχολογική και εργασιακή πίεση, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και οι “κακές” διατροφικές συνήθειες. Τέτοιες είναι οι λανθασμένες επιλογές τροφίμων, η ελλιπής σίτιση και η παράλειψη γευμάτων, είτε λόγω βιασύνης είτε σκόπιμα, αλλά και η ώρα λήψης γευμάτων, κυρίως του βραδινού. Κάτι άλλο που συνδέεται με τη χρόνια κόπωση είναι οι σύγχρονες τακτικές διατροφής που περιλαμβάνουν αποκλεισμό ορισμένων ομάδων τροφίμων, με σκοπό είτε την απώλεια βάρους είτε την αντιμετώπιση “δυσανεξιών” σε ορισμένα τρόφιμα. Στα τρόφιμα αυτά συμπεριλαμβάνονται το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, τα ζυμαρικά, το ρύζι, η πατάτα, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Ο αποκλεισμός τους οδηγεί έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων στην περιορισμένη πρόσληψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β αλλά και υδατανθράκων, του βασικού ενεργειακού νομίσματος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β λειτουργούν ως συνένζυμα και συμμετέχουν τόσο στη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας όσο και στην ομαλή εγκεφαλική και νευρική λειτουργία. Παράλληλα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί σε μια άτακτη διατροφή, με μεγάλα διατροφικά κενά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

10 βήματα για τη διατροφική αντιμετώπιση 

1 Μην παραλείπεις γεύματα. Μέχρι τουλάχιστον να νιώσεις καλύτερα, προσπάθησε
να έχεις κάποιο γεύμα ανά 3 ώρες. Γεύμα μπορεί να είναι ακόμα και 1 φέτα ψωμί με
λίγο τυρί ή 1 γιαούρτι με φρούτο. Είναι εύκολο!

2 Προτίμησε τρόφιμα με σύνθετους υδατάνθρακες και απόφυγε την κατανάλωση ζάχαρης.

3 Κάλυψε τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη. Επίλεξε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το αβγό, το κοτόπουλο και το ψάρι.

4 Κάνε τακτικά το τσεκάπ σου και παρακολούθησε τη λειτουργία του θυρεοειδούς αλλά και τα επίπεδα σιδήρου, φεριτίνης, φυλλικού οξέος και βιταμινών D και Β12.

5 Πρόσθεσε στη διατροφή σου τα όσπρια. Πρέπει να τα έχεις στο πιάτο σου μία με τρεις φορές την εβδομάδα.

6 Προσπάθησε να έχεις υγιεινά λιπαρά στην καθημερινή σου διατροφή. Βέλτιστες επιλογές είναι οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, τα λιπαρά ψάρια κ.λπ.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::