Η δυσανεξία στο κρέας είναι ένα φαινόμενο που πολλοί αγνοούν, αλλά φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Κάποιοι παρατηρούν ότι μετά την κατανάλωση κόκκινου ή λευκού κρέατος εμφανίζουν φουσκώματα, δυσπεψία, ναυτία ή ακόμα και εξανθήματα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: μπορεί το σώμα να «ξεχάσει» πώς να χωνεύει το κρέας;
Στην πραγματικότητα, η πέψη του κρέατος απαιτεί συγκεκριμένα ένζυμα και γαστρικά οξέα, κυρίως το υδροχλωρικό οξύ και την πεψίνη. Όταν η παραγωγή αυτών μειωθεί —λόγω ηλικίας, κακής διατροφής ή χρήσης φαρμάκων που περιορίζουν την οξύτητα του στομάχου— το σώμα δυσκολεύεται να διασπάσει τις πρωτεΐνες του κρέατος, προκαλώντας δυσανεξία.
Επιπλέον, όσοι αποφεύγουν για μεγάλο διάστημα το κρέας, όπως οι χορτοφάγοι, ενδέχεται πράγματι να βιώσουν μια «προσωρινή απώλεια εξοικείωσης». Ο οργανισμός τους προσαρμόζεται σε πιο εύπεπτες πηγές πρωτεΐνης (όπως όσπρια και δημητριακά) και, όταν ξαφνικά επανεισάγουν το κρέας, το πεπτικό σύστημα αιφνιδιάζεται. Δεν πρόκειται κυριολεκτικά για “λήθη”, αλλά για μειωμένη ενζυμική δραστηριότητα λόγω έλλειψης εξάσκησης.
Μια άλλη, πιο σπάνια αιτία, είναι το σύνδρομο άλφα-γκαλ, μια αλλεργική αντίδραση που προκαλείται μετά από τσίμπημα συγκεκριμένων ειδών τσιμπουριών. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε ένα μόριο του κόκκινου κρέατος (το α-γαλακτόζη-α-1,3-γαλακτόζη), προκαλώντας συμπτώματα που μοιάζουν με δυσανεξία.
Για να αντιμετωπιστεί η δυσανεξία στο κρέας, συνιστάται σταδιακή επανένταξη μικρών ποσοτήτων, αποφυγή λιπαρών κομματιών και συνοδεία με λαχανικά ή λεμόνι που διευκολύνουν την πέψη. Επίσης, η καλή μάσηση και η αποφυγή υπερβολικά επεξεργασμένων κρεάτων βοηθούν σημαντικά.
Αν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να γίνει ιατρικός έλεγχος για πιθανή ανεπάρκεια ενζύμων, γαστρική υποοξία ή αλλεργική αντίδραση. Το σώμα σπάνια ξεχνά πραγματικά — αλλά όταν δυσκολεύεται, μάς στέλνει καθαρά σήματα ότι χρειάζεται φροντίδα και ισορροπία.



