Είναι από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις που μπορούμε να βρεθούμε, αφού δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική μας δραστηριότητα, αλλά και την ψυχολογία μας.
Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, σημαίνει ότι τα κόπρανα μετακινούνται πολύ αργά και συσσωρεύονται μέσα στο παχύ έντερο.
Μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πόνος ή δυσκολία κατά την κένωση
- Αισθάνεστε ότι τα κόπρανα δεν έχουν αδειάσει τελείως μετά την κίνηση του εντέρου
- Έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας
- Τα διερχόμενα κόπρανα είναι σε σβώλους ή σκληρά
Πότε να πάτε σε γιατρό λόγω δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα μπορεί μερικές φορές να γίνει σοβαρή. Μπορεί να είναι μέρος μιας υποκείμενης πάθησης (όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) ή ακόμη και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στο παχύ έντερο και το ορθό. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Σοβαρός κοιλιακός πόνος
“Η δυσκοιλιότητα μπορεί μερικές φορές να αισθάνεται χειρότερα και από τον πόνο του τοκετού! Ο μεγάλος πόνος σηματοδοτεί και έκτακτη ανάγκη”, είπε η δρ. Elana Maser, επίκουρη καθηγήτρια γαστρεντερολογίας στην Σχολή Ιατρικής Icahn στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mount Sinai και γαστρεντερολόγος στο Feinstein Inflammatory Bowel Disease Clinical Center.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του εντέρου (τρύπες που σχηματίζονται στην επένδυση του παχέος εντέρου) λόγω σβώλων και σκληρών κοπράνων.
Είναι από μόνη της είναι μια μη φυσιολογική κατάσταση, για την οποία θα πρέπει να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να την αποφύγετε”, λέει ο δρ. Rudolph A. Bedford, γαστρεντερολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στην Καλιφόρνια.
Αυτές οι τρύπες μπορεί να είναι η αιτία του έντονου κοιλιακού πόνου. Αν και η διάτρηση του εντέρου ως αποτέλεσμα χρόνιας δυσκοιλιότητας είναι σπάνια, είναι μια κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
Αίμα στα κόπρανα
Η αποβολή κοπράνων και η παρατήρηση ότι περιέχουν και αίμα είναι ένας ακόμα λόγος για να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα. Το αίμα στα κόπρανα θα μπορούσε να υποδεικνύει διάφορες καταστάσεις: από καρκίνο του παχέος εντέρου έως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Όποια και αν είναι η αιτία, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να λάβετε την απαραίτητη θεραπεία.
Πυρετός
Η καθαυτή δυσκοιλιότητα δεν προκαλεί πυρετό. Εάν όμως έχετε δυσκοιλιότητα και αναπτύξετε πυρετό, αυτό μπορεί να είναι σημάδι εκκολπωματίτιδας.
Η εκκολπωματίτιδα εμφανίζεται όταν σχηματίζονται μικρά σακουλάκια (εκκολπώματα) στο παχύ έντερο. Αυτά τα σακουλάκια συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να φλεγμαίνουν ή να μολυνθούν.
Ακόμη και σε ήπιες περιπτώσεις, πιθανότατα θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε έναν κύκλο αντιβιοτικών για τη θεραπεία των κρίσεων εκκολπωματίτιδας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το κόλον μπορεί να αιμορραγήσει ή να σχιστεί.
Αδυναμία διέλευσης αερίων
Εάν έχετε δυσκοιλιότητα και δεν μπορείτε να αποβάλλετε ούτε τα εντερικά αέρια, μπορεί να αντιμετωπίζετε απόφραξη εντέρου. Η απόφραξη μπορεί να είναι στο λεπτό ή στο παχύ έντερο και εμποδίζει το σώμα να μετακινήσει τις τροφές μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.
Δεν έχετε κένωση για περισσότερο από μία εβδομάδα
Μετά από επτά ημέρες, η δυσκοιλιότητα δεν είναι απαραιτήτως επείγουσα ανάγκη, αλλά ένας γιατρός μπορεί να την προλάβει από το να εξελιχθεί σε τέτοια.
Οι πάρα πολλές ημέρες χωρίς κενώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμπίεση των κοπράνων, όπου τα κόπρανα σκληραίνουν και παραμένουν στο ορθό. Είναι πιο σύνηθες μεταξύ ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενες παθήσεις που περιπλέκουν τη δυσκοιλιότητα τους.
Ο γιατρός μπορεί να αποτρέψει την δυσμενή επιδείνωση του προβλήματος με ένα κλύσμα για να μαλακώσουν τα κόπρανα σας.
Εμετός
Ο έμετος ενώ αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα μπορεί να υποδεικνύει ότι τα κόπρανα έχουν μπλοκάρει σοβαρά το παχύ έντερο. Αρκετές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και έμετο, συμπεριλαμβανομένης της συμπίεσης των κοπράνων, γι’ αυτό συμβουλευτείτε άμεσα έναν γιατρό.