Η δυσπεψία είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα μετά από βαριά ή πλούσια σε λιπαρά γεύματα. Συνοδεύεται από αίσθημα βάρους στο στομάχι, φούσκωμα, καούρα και, μερικές φορές, ναυτία ή ρέψιμο. Αν και οι αιτίες ποικίλλουν – από άγχος και κακές διατροφικές συνήθειες μέχρι γαστρεντερικές παθήσεις – υπάρχουν ορισμένα ροφήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
1. Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Βοηθά στη χαλάρωση των μυών του πεπτικού σωλήνα και στην ανακούφιση από το φούσκωμα και τους σπασμούς. Ένα φλιτζάνι χλιαρό χαμομήλι μετά το φαγητό μπορεί να διευκολύνει τη χώνευση.
2. Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Το ρόφημα τζίντζερ – φρέσκο ή αποξηραμένο – δρα ευεργετικά στην κινητικότητα του στομάχου και μειώνει την αίσθηση ναυτίας. Έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάνοντάς το ιδανικό για τη μεταγευματική δυσφορία.
3. Μέντα
Η μέντα βοηθά στη χαλάρωση των μυών του στομάχου και στη μείωση των αερίων. Ένα φλιτζάνι δροσερό ή ζεστό ρόφημα μέντας μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από το φούσκωμα και την καούρα, αν και άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ίσως πρέπει να την αποφεύγουν.
4. Νερό με λεμόνι (χλιαρό)
Ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λίγο φρέσκο λεμόνι βοηθά στην παραγωγή γαστρικών υγρών και στην ενεργοποίηση της πέψης, ειδικά αν καταναλωθεί αργά μετά το γεύμα.
5. Μάραθος
Το έγχυμα μάραθου θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα κατά της δυσπεψίας και των εντερικών αερίων. Έχει ευχάριστη γεύση και μπορεί να καταναλωθεί άμεσα μετά το φαγητό.
Τι να αποφύγετε
Καφές, αναψυκτικά και αλκοόλ επιβαρύνουν το στομάχι και καλό είναι να αποφεύγονται αμέσως μετά το φαγητό. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό.
Η καλή πέψη ξεκινά από τις σωστές καθημερινές επιλογές – ακόμη κι από το ποτήρι σας.