Δύο αγαπημένες τροφές ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε βάθος 20 ετών

«Είσαι αυτό που τρως», όπως λέει η γνωστή παροιμία, και παρότι μπορεί να φαίνεται ξεπερασμένη, κρύβει αρκετή αλήθεια. Όλοι κατανοούμε τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής με θρεπτικές και υγιεινές τροφές. Η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών ή η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες. Αν και οι περισσότεροι επικεντρωνόμαστε στην τρέχουσα υγεία μας, η διατροφή μας μπορεί να αφήσει μόνιμο αποτύπωμα στο μέλλον.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Express, δύο ειδικοί αναφέρθηκαν σε δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς τροφές που μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στο σώμα αν καταναλώνονται συχνά. Όταν ρωτήθηκαν ποιες είναι οι δύο χειρότερες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε, η γιατρός και ο φαρμακοποιός απάντησαν ομόφωνα: μπέικον και λουκάνικα.

Η γιατρός Deborah Lee τόνισε ότι η κατανάλωση μπέικον και λουκάνικων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, λέγοντας: «Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν γεμίζετε το πιάτο σας με αυτά τα τρόφιμα, καθώς είναι από τα πιο ανθυγιεινά παγκοσμίως». Έρευνα του 2023 αποκάλυψε ότι το 66% των Βρετανών κρεατοφάγων τρώνε τακτικά μπέικον και το 65% λουκάνικα. Σύμφωνα με την ειδικό, ενώ μπορεί να μη δούμε άμεσες συνέπειες, η μακροχρόνια κατανάλωσή τους οδηγεί σε συσσώρευση βλαβερών αποτελεσμάτων, όπως χοληστερίνη στις αρτηρίες, αύξηση βάρους και οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με καρκίνο.

Ο φαρμακοποιός Abbas Kanani προειδοποίησε επίσης για το υψηλό επίπεδο αλατιού στα επεξεργασμένα κρέατα, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση, επιβαρύνοντας την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα σοβαρά θέματα υγείας.

Η Δρ. Lee ανέφερε επιπλέον ότι τα κορεσμένα λιπαρά στο μπέικον και τα λουκάνικα συμβάλλουν στην αύξηση της κακής χοληστερίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 70 γραμμάρια ημερησίως, ενώ συνιστάται η επιλογή πιο υγιεινών εναλλακτικών, όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο ή ψάρι.

Η συμβουλή της ειδικού είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων σε περιστασιακές περιπτώσεις και να προτιμούμε προϊόντα υψηλής ποιότητας από αξιόπιστους παραγωγούς.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::