Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι η καθημερινή κατανάλωση έξι επιπλέον μερίδων τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 28%. Η επίδραση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη ή υψηλό γενετικό ρίσκο.
Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε σε εκείνους που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο από τα εξής καθημερινά: πέντε φλιτζάνια τσάι, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και μισή μερίδα μούρα.
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά και σε άλλα φυτά και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, ενισχύουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο JAMA Network Open, συμμετείχαν σχεδόν 122.000 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τι έτρωγαν και οι ερευνητές απέδωσαν μια βαθμολογία «flavodiet» με βάση την πρόσληψη μαύρου ή πράσινου τσαγιού, κόκκινου κρασιού, μήλων, μούρων, σταφυλιών, πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ, γλυκών πιπεριών, κρεμμυδιών και μαύρης σοκολάτας.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατανάλωναν τέσσερις έως πέντε μερίδες την ημέρα τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, με το τσάι να είναι το πιο δημοφιλές.
Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν για περίπου εννέα χρόνια – στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 882 περιπτώσεις άνοιας. Όσοι σημείωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες flavodiet είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με όσους είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες flavodiet.
Τσάι, κόκκινο κρασί και μούρα βοηθούν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας
Μελετώντας διάφορους τύπους φλαβονοειδών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανθοκυανίνη, η φλαβαν-3-όλη και η φλαβόνη είχαν τις ισχυρότερες συσχετίσεις με τον κίνδυνο άνοιας. Το τσάι, το κόκκινο κρασί και τα μούρα αποτελούν κορυφαίες πηγές αυτών των φλαβονοειδών.
Ο dr Liron Sinvani, διευθυντής των γηριατρικών υπηρεσιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Shore, σημείωσε ότι οι διατροφικές συστάσεις για τους Αμερικανούς δεν αναφέρουν τα φλαβονοειδή και αυτή η νέα έρευνα θα μπορούσε να επιστήσει την προσοχή σε αυτά τα κρίσιμα φυτοθρεπτικά συστατικά.
«Είναι αυτό ένα πρώτο βήμα για να πούμε “OΚ, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση μιας ορισμένης ποσότητας αυτών των τροφίμων;”» δήλωσε στη New York Post.
«Υπάρχουν δημόσιες πολιτικές όπου μπορούμε να αναδείξουμε τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή; Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε όλοι να αλλάξουμε, όπως π.χ. η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα, για τις οποίες γνωρίζουμε ότι επίσης μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και βελτιώνουν ακόμη και τα γνωστικά αποθέματα σε άτομα που έχουν ήδη άνοια» συνέχισε.