Το κοτόπουλο έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Με χαμηλά λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και την ευελιξία του να προσαρμόζεται σε διάφορες συνταγές, θεωρείται ιδανικό. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο τρόπος που παρασκευάζεται και καταναλώνεται μπορεί να το καθιστά λιγότερο υγιεινό από ό,τι νομίζουμε.
Τα “Κρυμμένα” Λιπαρά και Ζάχαρη
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αναδεικνύει πως τα προϊόντα κοτόπουλου που είναι συσκευασμένα, κατεψυγμένα ή προμαγειρεμένα συχνά περιέχουν πρόσθετα λίπη και ζάχαρη. Για παράδειγμα, τα τηγανητά φιλέτα, τα κοτομπουκιές και τα προϊόντα πανέ μπορεί να περιέχουν υπερβολικές ποσότητες κακής ποιότητας λίπους λόγω της διαδικασίας τηγανίσματος. Επιπλέον, ορισμένες μαρινάδες και γλάσα περιλαμβάνουν σάκχαρα που αυξάνουν τις θερμίδες.
Είναι το Κοτόπουλο “Καθαρό”;
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το κοτόπουλο που εκτρέφεται μαζικά μπορεί να περιέχει υπολείμματα από αντιβιοτικά και ορμόνες, εάν δεν τηρούνται οι κανονισμοί. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της τροφής και μακροπρόθεσμα την υγεία μας.
Τρόποι για να Είναι Υγιεινό το Κοτόπουλο
- Προτιμήστε το φρέσκο και οργανικό κοτόπουλο. Οι οργανικές εκτροφές ακολουθούν αυστηρότερες προδιαγραφές και μειώνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε πρόσθετες χημικές ουσίες.
- Αποφύγετε τα τηγανητά και τα συσκευασμένα προϊόντα. Ψήσιμο, βράσιμο ή μαγείρεμα στον ατμό είναι πιο υγιεινές επιλογές.
- Προετοιμάστε το μόνοι σας. Έτσι, μπορείτε να ελέγχετε τα καρυκεύματα, τα λιπαρά και τα πρόσθετα.
- Διαβάστε τις ετικέτες. Αν αγοράζετε συσκευασμένα προϊόντα, ελέγξτε τις διατροφικές πληροφορίες για ζάχαρη και κορεσμένα λίπη.
Συμπέρασμα
Το κοτόπουλο μπορεί να παραμένει ένα εξαιρετικό μέρος της διατροφής μας, εφόσον καταναλώνεται σωστά. Η επιλογή καθαρού, φρέσκου κοτόπουλου και η αποφυγή επεξεργασμένων μορφών του είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε τη θρεπτική του αξία χωρίς να προσθέσουμε περιττές θερμίδες, λίπος ή ζάχαρη.