Εγκεφαλικό : Βρέθηκε ουσία στο μπρόκολο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του

Μια πρωτοποριακή τριετής παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών Καρδιάς της Αυστραλίας (HRI) αποκάλυψε ότι το μπρόκολο, ένα ευρέως καταναλισκόμενο σταυρανθές λαχανικό, θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης μιας από τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Central Science, οι προκλινικές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι μια φυσική χημική ένωση που περιέχεται στο μπρόκολο έχει την ικανότητα να περιορίζει τον σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων αίματος. Αυτοί οι θρόμβοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η ουσία αυτή φαίνεται να ενισχύει επίσης την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που διαλύουν τους θρόμβους.

Περίπου το 85% των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε έναν επικίνδυνο θρόμβο αίματος που σχηματίζεται στον εγκέφαλο (γνωστό και ως οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό). Ο κύριος ερευνητής, Δρ. Xuyu Liu, ανέφερε ότι αυτή η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών λύσεων που θα σώζουν ζωές.

«Σε περιπτώσεις που ένας ασθενής υφίσταται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση του ιστικού ενεργοποιητή πλασμινογόνου (tPA), ενός φαρμάκου που στοχεύει στη διάλυση του θρόμβου και στην επιβράδυνση της καταστροφής του εγκεφαλικού ιστού. Ωστόσο, αυτό το φάρμακο είναι αποτελεσματικό μόνο στο 20% των περιστατικών», εξήγησε ο Δρ. Liu και πρόσθεσε.

«Αυτό που βρήκαμε σε μια προκλινική δοκιμή είναι ότι το ποσοστό επιτυχίας του tPA αυξάνεται στο 60% όταν το φάρμακο χορηγείται με την ένωση που προέρχεται από μπρόκολο. Είναι συναρπαστικό, αυτή η φυσική ένωση δεν προκαλεί σημάδια αιμορραγίας, η οποία είναι μια κοινή παρενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε νοσηλευτές να θεραπεύουν ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό με φάρμακο με βάση το μπρόκολο καθώς και tPA στο δρόμο για το νοσοκομείο».

Η ένωση επιβραδύνει την εμφάνιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

Η αρχική δοκιμή έδειξε επίσης ότι μόλις χορηγήθηκαν τα μόρια που προέρχονται από το μπρόκολο, ήταν επίσης σε θέση να επιβραδύνουν την εμφάνιση ενός εγκεφαλικού.

«Η ένωση του μπρόκολου δεν είναι μόνο αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης των φαρμάκων που καταστρέφουν θρόμβους μετά από εγκεφαλικό, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτικός παράγοντας για ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού», τόνισε ο Δρ. Liu.

Η ανακάλυψη ήταν έργο της 25χρονης διδακτορικής φοιτήτριας Ivy Guan, η οποία εργάζεται στην ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Δρ. Liu. Η Δρ. Guan είπε ότι ήταν ικανοποιητικό για εκείνη να κάνει μια ανακάλυψη που έχει τη δυνατότητα να κάνει μια τέτοια διαφορά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::