Εγκυμοσύνη: Τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας υφίσταται φυσικές αλλαγές, προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτές οι αλλαγές, ωστόσο, μπορεί να κάνουν την έγκυο πιο ευάλωτη σε ιώσεις και λοιμώξεις. Μια σωστά ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του οργανισμού και στην προστασία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.

1. Εσπεριδοειδή και βιταμίνη C
Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Αυτά τα φρούτα, εκτός από το ανοσοποιητικό, βοηθούν και στην απορρόφηση του σιδήρου, που είναι απαραίτητος στην εγκυμοσύνη.

2. Γιαούρτι και προβιοτικά
Τα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς εντερικής χλωρίδας, η οποία σχετίζεται άμεσα με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Προτιμήστε γιαούρτι με «ζωντανές» καλλιέργειες και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

3. Σκούρα φυλλώδη λαχανικά
Σπανάκι, μπρόκολο και λαχανίδες είναι γεμάτα με φυλλικό οξύ, βιταμίνες A, C και K, καθώς και αντιοξειδωτικά που στηρίζουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα στον ατμό για καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων.

4. Ξηροί καρποί και σπόροι
Αμύγδαλα, καρύδια και ηλιόσποροι προσφέρουν ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην ενίσχυση του οργανισμού και στη μείωση των φλεγμονών.

5. Άπαχο κρέας και αυγά
Πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνες, τα τρόφιμα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και τη γενική ενίσχυση του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σωστή διατροφή δεν είναι απλώς σημαντική – είναι θεμελιώδης. Με την επιλογή τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, συμβάλλετε ενεργά στη διατήρηση της υγείας σας και στη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::