Ελεύθερες ρίζες και βλάβες στην υγεία

Το οξειδωτικό στρες είναι ο όρος που περιγράφει εύστοχα την «καταπόνηση» που προκαλείται στο σώμα από την οξείδωση. Όπως το οξυγόνο σκουριάζει το χάλυβα ή κάνει καφέ τις φέτες των φρούτων, η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες εμφανίζεται στο σώμα σας μέσω της φυσικής διαδικασίας μεταβολισμού του οξυγόνου που αναπνέετε.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ένα υποπροϊόν, όπως τα καυσαέρια από την εξάτμιση του αυτοκινήτου, που συμβαίνει καθώς το σώμα σας παράγει ενέργεια από το οξυγόνο. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες οξειδώνουν (ή αλλιώς προκαλούν βλάβη) τα κύτταρα, τα μιτοχόνδρια και το DNA. Ενώ οι ελεύθερες ρίζες είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας, η περίσσεια ελευθέρων ριζών «μπλοκάρει» την ικανότητα του σώματός σας να τις εξουδετερώνει και εμφανίζεται το λεγόμενο οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες είναι αιτία πολλών ασθενειών και βλαβών της υγείας. Βλάπτει τους ιστούς, τα κύτταρα και προκαλεί χρόνιες παθήσεις, αν δεν κρατιέται υπό έλεγχο. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση του καρκίνου, καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, προβλήματα θυρεοειδούς, νόσο Αλτσχάιμερ, οστεοπόρωση και υπογονιμότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι επειδή οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από μόνες τους, μικρές καθημερινές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν θαύματα. Έτσι λοιπόν μπορείτε να προστατεύσετε το σώμα σας, να αντιστρέψετε τις βλάβες και να αποτρέψετε το μελλοντικό οξειδωτικό στρες.

Οι κυριότερες αιτίες αυξημένου οξειδωτικού στρες είναι:

  • Κάπνισμα
  • ​Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (παραπάνω από 9 ποτά την εβδομάδα)
  • Καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης και αλευριού
  • Αστική μόλυνση
  • Άγχος και στρες της καθημερινότητας
  • Κακή ποιότητα ύπνου
  • Κακή διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά
  • Υπερβολική άθληση
  • Ορμονικές διαταραχές λόγω φαρμάκων
  • Βλαβερά χημικά στοιχεία μέσα στα τρόφιμα
  • Συσκευασίες τροφίμων
  • Πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Χρόνια φλεγμονή

Συμπτώματα και ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες

Επειδή το οξειδωτικό στρες λαμβάνει χώρο σε κυτταρικό επίπεδο, είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε με την πρώτη ματιά και δεν μπορούμε να προστατευτούμε ή να το αντιμετωπίσουμε «τοπικά». Στην πραγματικότητα είναι ένα σύνολο εξωτερικών και εσωτερικών συμπτωμάτων.

Εδώ είναι 12 ενδείξεις και συμπτώματα ότι μπορεί να πάσχετε από οξειδωτικό στρες:

  1. Ευαισθησία σε λοιμώξεις
  2. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  3. Πονοκέφαλοι και ημικρανία
  4. Πόνος στους μύες ή ινομυαλγία
  5. Πόνος στις αρθρώσεις ή χρόνια φλεγμονή
  6. Πρόωρη γήρανση
  7. Απώλεια μνήμης
  8. Άγχος
  9. Κακή όραση / προβλήματα όρασης
  10. Αϋπνία / διαταραχές ύπνου
  11. Διαβήτης
  12. Καρκίνος

Πώς μπορείτε να ελαττώσετε τις βλάβες από το οξειδωτικό στρες

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο πιο άμεσος και ταχύτερος τρόπος για να σταματήσετε περαιτέρω ζημιές, να αντιστρέψετε τις υπάρχουσες βλάβες και να αποτρέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο το οξειδωτικό στρες.

Αλλαγές στην καθημερινότητά σας και μείωση οξειδωτικού στρες:

  1. Επεξεργασμένες τροφές. Βγάλτε από τη διατροφή σας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά αυτά που έχουν κενές θερμίδες (χωρίς καμία θρεπτική αξία). Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη ή αλεύρι, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τρόφιμα ψημένα στα κάρβουνα.
  2. Βιολογικά προϊόντα. Προτιμήστε βιολογικά προϊόντα όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφύγετε την κατανάλωση φυτοφαρμάκων. Αναζητήστε στην ετικέτα τη λέξη ORGANIC.
  3. Anti-stress. Προσπαθήστε να συμμετέχετε πιο τακτικά σε δραστηριότητες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να αισθανθείτε αναζωογονημένοι όπως γιόγκα ή περπάτημα ή κηπουρική ή εκδρομές.
  4. Χημικά προϊόντα και τοξίνες. Μειώστε την έκθεσή σας στην αστική μόλυνση, ακόμη και από προϊόντα οικιακής χρήσης όπως εντομοκτόνα, καθαριστικά, απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων, προϊόντα προσωπικής περιποίησης (σαμπουάν, κρέμες, καλλυντικά). Επιλέξτε προϊόντα eco friendly και χωρίς paraben ή άλλα χημικά πρόσθετα.
  5. Ηλεκτρονική τοξίνωση. Μειώστε την έκθεσή σας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Μη μιλάτε άσκοπα στο κινητό σας τηλέφωνο. Χρησιμοποιήστε πάντοτε ακουστικά. Περιορίστε όσο μπορείτε τη χρήση κινητών τηλεφώνων, tablet, φορητών υπολογιστών. Το βράδυ κλείστε το wi-fi του σπιτιού σας και φορτίστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές εκτός κρεβατοκάμαρας.
  6. Καλή ποιότητα ύπνου. Φροντίστε να έχετε άφθονο και βαθύ ύπνο καθημερινά. Όλες οι βλάβες και επιδιορθώσεις του σώματος γίνονται τη νύχτα, κατά τη διάρκεια βαθύ και συνεχόμενου ύπνου.

Συμπληρώματα διατροφής που συμβάλλουν στη μείωση και τον έλεγχο του οξειδωτικού στρες.

Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε ριζικά την καθημερινότητά σας με στόχο τη θωράκιση από το οξειδωτικό στρες, σας προτείνουμε να αυξήσετε την αντιοξειδωτική σας ικανότητα με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::