Τέλος στις αχρείαστες εργαστηριακές εξετάσεις βάζει το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, εξοικονομώντας έτσι αρκετά χρήματα.
Ο έλεγχος των περιττών και επαναληπτικών σε πολύ μικρό χρόνο εξετάσεων είναι το ζητούμενο γενικά στη χώρα και κάτι που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί από τον ΕΟΠΥΥ – tώρα επιχειρείται να μπουν «κόφτες» και να μειωθεί η δαπάνη των εξετάσεων.
Tο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αττικής πρωτοπορεί και ξεκινά το επόμενο διάστημα την εφαρμογή ενός ειδικού λογισμικού που θα δυσκολεύει τη διενέργεια εξετάσεων όταν αυτές δεν χρειάζονται πραγματικά. Σκοπός είναι η μείωση της δαπάνης και αλλά και του φόρτου των εργαστηρίων, τα οποία είναι πολύ επιβαρυμένα.
Σύμφωνα με τον διοικητή του «Ευαγγελισμού», κ. Αναστάσιο Γρηγορόπουλο, διενεργείται μια παραμετροποίηση του λογισμικού που παραπέμπει σε εργαστηριακές εξετάσεις. Οι παράμετροι που εισάγονται στο σύστημα χρησιμοποιούν ιατρικά κριτήρια, τεκμηριωμένα από ειδική επιτροπή. Για παράδειγμα, θα ορίζεται ότι μια συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να επαναλαμβάνεται σε διάστημα συγκεκριμένων ημερών.
Στην περίπτωση που ο θεράπων ιατρός θα συνταγογραφεί την εξέταση σε διάστημα μικρότερο των προκαθορισμένων ημερών, το σύστημα θα τον σταματά και θα ζητά αιτιολογία. Ποιος είναι, δηλαδή, ο συγκεκριμένος ιατρικός λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνει εξαίρεση και να προχωρήσει η εξέταση.
Επειδή, όμως, το λογισμικό δεν θα έχει την ικανότητα να αξιολογήσει την αιτιολόγηση και θεωρητικά ο κάθε γιατρός μπορεί να γράφει κάτι και να παρακάμπτει το στάδιο αυτό παραπέμποντας κανονικά για την εξέταση, θα μπει επιπλέον «κόφτης». «Εάν παραβιάζεται ο κανόνας πέντε φορές, θα υπάρχει ειδοποίηση που θα απαιτεί κωδικό από τον διευθυντή της κλινικής για να προχωρήσει η παραπομπή στην εξέταση», σημειώνει στο ygeiamou.gr ο κ. Γρηγορόπουλος.
Με αυτό τον τρόπο, το λογισμικό θα αποτελέσει ταυτόχρονα ένα χρήσιμο εργαλείο διοίκησης. Η εξοικονόμηση που αναμένεται από την εφαρμογή αυτού του συστήματος εκτιμάται στο 10% των εξετάσεων και μεταφράζεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο όφελος. Σε ό,τι αφορά στην εταιρεία που τρέχει το πρόγραμμα, είναι η ίδια που έχει τοποθετήσει το πρόγραμμα παραγγελίας εργαστηριακών εξετάσεων στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Η πρωτοβουλία του «Ευαγγελισμού» να περιορίσει τις αχρείαστες εξετάσεις συνοψίζει την ανάγκη της χώρας να εφαρμοστούν πρωτόκολλα και να ελεγχθεί η δαπάνη. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει θέσει ως προτεραιότητα τον έλεγχο της δαπάνης για φάρμακο και εξετάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ΗΔΙΚΑ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ενσωμάτωσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση με σκοπό να μπουν «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις. Σύμφωνα με όσα είπαν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυϊατρείων στον κ. Γεωργιάδη σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, κοινές εξετάσεις όπως η βιταμίνη D ή εξέταση χοληστερίνης γίνονται πέντε και επτά φορές το χρόνο, κάτι που οδηγεί σε σπατάλη. Έτσι, συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν πιο συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα «κόβουν» υπέρμετρη επαναληψιμότητα εξετάσεων. Μάλιστα, όταν υπάρχει επιθυμία υπέρβασης του πρωτοκόλλου – κάποιος θέλει για παράδειγμα να κοιτάζει τη χοληστερίνη του πολλαπλές φορές το χρόνο – θα έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει σε δημόσια δομή Υγείας και όχι στον ιδιωτικό τομέα.
Το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εφαρμόζει μια σειρά από καλές πρακτικές, αξιοποιώντας διαθέσιμα ηλεκτρονικά συστήματα. Το τελευταίο τρίμηνο έχουν καταργηθεί οι αναμονές στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία. Η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος διασυνδέοντας τα πληροφοριακά συστήματα έβαλε τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών. Επιπλέον, λειτουργεί ένα σύστημα ελέγχου του ωραρίου των εργαζομένων, με την τοποθέτηση μηχανημάτων για μαγνητικές κάρτες στις εισόδους.
Πρόσφατα και μετά από πολλές προσπάθειες, το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Ευαγγελισμού αναγνωρίστηκε ως Κέντρο εκπαίδευσης ειδικευμένων γιατρών στην Επείγουσα Ιατρική. Έως σήμερα όποιος γιατρός ήθελε να εξειδικευτεί στην Επείγουσα Ιατρική πήγαινε μόνο στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ πλέον η δυνατότητα αυτή υπάρχει και στον Ευαγγελισμό.