Εμβόλιο για πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα αναπτύσσει η Βρετανία

Ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα φαίνεται πως κάνουν Βρετανοί επιστήμονες, αφού αναπτύσσουν το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Francis Crick, το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιούργησαν το «LungVax», ένα εμβόλιο που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και να σταματήσει τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το εμβόλιο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία παρόμοια με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca Covid-19, αναφέρει το Sky News.

Η ομάδα έχει λάβει έως και 1,7 εκατομμύρια λίρες από την Cancer Research UK και το CRIS Cancer Foundation για την παραγωγή 3.000 δόσεων του εμβολίου.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν κλώνο DNA που «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τυχόν πρωτεΐνες «κόκκινης σημαίας» στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, γνωστά ως νεοαντιγόνα, και να τα σκοτώνει.

Τα νεοαντιγόνα εμφανίζονται στην επιφάνεια του κυττάρου λόγω μεταλλάξεων στο DNA του κυττάρου.

Υπάρχουν περίπου 48.500 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο σύμφωνα με την Cancer Research UK. Περίπου το 72% των περιπτώσεων προκαλούνται από το κάπνισμα. Το LungVax παρέχει ένα «πραγματικά σημαντικό βήμα όπου ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί περισσότερο, δήλωσε η διευθύντρια της Cancer Research UK Michelle Mitchell.

«Η επιστήμη που οδήγησε με επιτυχία τον κόσμο έξω από την πανδημία θα μπορούσε σύντομα να μας καθοδηγήσει προς ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο, καλύτερες ζωές απαλλαγμένες από τον φόβο του καρκίνου», είπε.

«Βρισκόμαστε σε μια χρυσή εποχή έρευνας και αυτό είναι ένα από τα πολλά έργα που ελπίζουμε να μεταμορφώσουν την επιβίωση του καρκίνου του πνεύμονα». Το εμβόλιο θα περάσει σε κλινική δοκιμή εάν δείξει επιτυχώς ότι ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Τα θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες δοκιμές για άτομα υψηλού κινδύνου για τη νόσο, συμπεριλαμβανομένων των καπνιστών ηλικίας 55 έως 74 ετών. Η καθηγήτρια Mariam Jamal-Hanjani, η οποία θα ηγηθεί της δοκιμής, είπε: «Λιγότερο από το 10% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα επιβιώνουν από τη νόσο τους για 10 χρόνια ή περισσότερο. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::