Εμμηνόπαυση: Με ποια διατροφή θα αποφύγετε τις χρόνιες παθήσεις

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που συνοδεύεται από ορμονικές αλλαγές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και παχυσαρκία. Η σωστή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης αυτών των παθήσεων.

Οι βασικές αρχές της διατροφής στην εμμηνόπαυση

  1. Πρόληψη της οστεοπόρωσης με ασβέστιο και βιταμίνη D
    Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο οστικής απώλειας λόγω της πτώσης των οιστρογόνων. Για γερά οστά, καταναλώστε:

    • Γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί, γάλα)
    • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο)
    • Ξηρούς καρπούς και σπόρους (αμύγδαλα, σουσάμι)
    • Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες) για βιταμίνη D
  2. Προστασία της καρδιάς με καλά λιπαρά
    Η μείωση των οιστρογόνων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για υγιή καρδιά, επιλέξτε:

    • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών
    • Λιπαρά ψάρια (πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά)
    • Ξηρούς καρπούς και αβοκάντο
  3. Έλεγχος βάρους και σακχάρου με φυτικές ίνες
    Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και του βάρους. Καταναλώστε:

    • Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια)
    • Ολικής άλεσης δημητριακά (βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι)
    • Λαχανικά και φρούτα
  4. Αντιοξειδωτικά για την υγεία του εγκεφάλου
    Οι πολυφαινόλες και οι βιταμίνες C και E προστατεύουν από τη γνωστική έκπτωση. Πηγές περιλαμβάνουν:

    • Μούρα, εσπεριδοειδή και πράσινο τσάι
    • Σκούρα σοκολάτα (με τουλάχιστον 70% κακάο)

Συμπέρασμα

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, ωμέγα-3, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην εμμηνόπαυση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::