Εμμηνόπαυση: Ποιες αλλαγές «φέρνει» στην εμφάνιση των γυναικών

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της αναπαραγωγικής περιόδου και επιφέρει σημαντικές μεταβολές στον οργανισμό, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στην εμφάνιση των γυναικών που την περνούν. Ωστόσο, αποτελεί επίσης την αρχή μιας νέας φάσης ζωής για τη γυναίκα, η οποία σήμερα μπορεί να διαχειριστεί τα σημάδια της γήρανσης με τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης.

Επίσημα, η εμμηνόπαυση θεωρείται ότι αρχίζει ένα έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση της γυναίκας. Αυτή η περίοδος μπορεί να φέρει εμφανείς αλλαγές στην εικόνα της γυναίκας, κυρίως λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό της. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να αρχίσουν ακόμη και πριν από την εμμηνόπαυση και επηρεάζουν κυρίως το δέρμα, γίνονται δηλαδή ορατές τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.

Η υγιεινή ζωή, με σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της εμμηνόπαυσης στην υγεία και την εικόνα. Παράλληλα, η Πλαστική/Αισθητική Χειρουργική, παρέχει λύσεις που συμβάλουν στη διατήρηση μιας πιο νεανικής εμφάνισης, βελτιώνοντας την ψυχολογία, η οποία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά υπό τα νέα δεδομένα. Πρόκειται για μεθόδους που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων όταν αυτές έχουν ήδη παρουσιαστεί, αλλά και στην πρόληψή τους.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην εμφάνιση της γυναίκας, το οποίο είναι ορατό στο δέρμα, στα μαλλιά, στους ιστούς αλλά και στη συσσώρευση λίπους. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να αποκαταστήσουν την εικόνα μας. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν ενέσιμες θεραπείες, μηχανήματα λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις για πιο έντονα προβλήματα. Μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Αφυδάτωση και χαλάρωση

Στην εμμηνόπαυση, το δέρμα χάνει μέρος της ικανότητας να συγκρατεί το νερό, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται. Παράλληλα, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται στον οργανισμό, μειώνεται και η παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα το δέρμα γίνεται πιο λεπτό.
«Οι θεραπείες που στοχεύουν στην ενυδάτωση και τόνωση του δέρματος, μπορούν να εφαρμοστούν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Γίνονται με την έγχυση ενέσιμων υλικών, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δηλαδή με μεσοθεραπεία, ενώ η τόνωση μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση των ειδικών μηχανημάτων, όπως λέιζερ και ραδιοσυχνότητες», αναφέρει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.

Δυσχρωμίες

Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς κατά την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής της γυναίκας. Έτσι, μπορεί να εμφανιστούν σκουρόχρωμες κηλίδες ή και μεγαλύτερες περιοχές στο δέρμα του προσώπου, των χεριών, του λαιμού ή του ντεκολτέ.
Η αντιμετώπιση των βλαβών (δυσχρωμίες), οι οποίες είναι αποτέλεσμα της παραγωγής μεγαλύτερης από τη φυσιολογική ποσότητας μελανίνης, γίνεται με μηχανήματα λέιζερ, τα οποία, για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούν να συνδυαστούν με ενέσιμες θεραπείες.

Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα

Καθώς τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών μειώνονται, μπορεί να εμφανιστεί ανεπιθύμητη τριχοφυΐα κάτω από το πηγούνι, κατά μήκος της γνάθου ή πάνω από τα χείλη.

Αδύναμα μαλλιά

Η μείωση των οιστρογόνων έχει επιπτώσεις και στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς η τρίχα αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό, γίνεται πιο λεπτή και σπάει εύκολα, ενώ όσες πέφτουν δεν αντικαθίστανται τόσο γρήγορα όσο στο παρελθόν.

Ρυτίδες και κενά

Σύμφωνα με μελέτες, το γυναικείο δέρμα χάνει περίπου το 30% του κολλαγόνου του κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης. Στη συνέχεια, η πτώση είναι σταδιακή, με ετήσια απώλεια περίπου 2% για τα επόμενα 20 χρόνια. Η απώλεια κολλαγόνου έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ρυτίδων και κενών, ενώ οι ρυτίδες που προϋπάρχουν γίνονται πιο έντονες.

Αύξηση βάρους

Κατά την εμμηνόπαυση αυξάνεται η πιθανότητα για συσσώρευση λίπους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς αλλά και των μηρών και των γλουτών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας η διατήρηση ενός υγιούς βάρους γίνεται πιο δύσκολη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::