Εντοπίστηκε εστία ευλογιάς σε εκτροφείο προβάτων στις Σέρρες.

Επιβεβαιώθηκε εστία ευλογιάς σε εκτροφείο προβάτων στην τοπική κοινότητα Τούμπας του Δήμου Εμμανουήλ Παππά στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρεται, έχουν καθοριστεί οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης, οι οποίες περιλαμβάνουν περιοχές σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων από την μολυσμένη μονάδα, καθώς και μια επιπλέον απαγορευμένη ζώνη που καλύπτει 5 από τους 7 δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων προβάτων και αιγοειδών, καθώς και τους εμπλεκόμενους στο εμπόριο και τη διακίνηση τους (όπως σφαγεία και έμποροι), να είναι σε επιφυλακή για τα συμπτώματα της νόσου και να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι η ευλογιά είναι ιογενής νόσος, υποχρεωτικής δήλωσης, που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ζωικό πληθυσμό και την αγροτική οικονομία της χώρας. Για την καταπολέμησή της έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται η θανάτωση όλων των ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες στην εκτροφή. Παράλληλα, τονίζεται ότι η ευλογιά των προβάτων δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους και οι ιδιοκτήτες αιγοπροβάτων καλούνται να ενισχύσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις τους.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::