ΕΟΠΥ: Έρχονται βαριές καμπάνες για όσους υπερσυνταγογραφούν φάρμακα

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα φάρμακα και την υπερσυνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥ, προκειμένου να περιοριστεί η αλόγιστη χορήγηση θεραπειών στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Μετά τους αυστηρούς ελέγχους που ξεκίνησε ο οργανισμός στις διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου και εκεί να μην δίνονται τα παραπεμπτικά χωρίς αιτιολογία, ενισχύεται και το σαφάρι ελέγχων στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ήδη άλλωστε έχει τεθεί συγκεκριμένο χρηματικό πλαφόν στους γιατρούς για φάρμακα υψηλού κόστους ορισμένων κατηγοριών, ώστε να ελέγχονται οι συνταγές που δίνονται ανά μήνα. Πρόκειται για ένα πλαφόν που σήμερα εφαρμόζεται κυρίως σε θεραπείες υψηλού κόστους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

«Καμπάνες» στους γιατρούς από τον ΕΟΠΥ
Οι έλεγχοι του ΕΟΠΥ εντατικοποιούνται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη η οποία και φέτος έχει ξεφύγει. Υπό το πρίσμα αυτό ο Οργανισμός σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ελέγχει όλα τα στατιστικά δεδομένα και τους γιατρούς, ώστε να γνωρίζει ποιοι υπερσυνταγογραφούν και ποιοι τηρούν τους κανόνες.

Όταν εντοπίζεται παραβάτης γιατρός, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥ επικοινωνούν μαζί του ώστε να προχωρήσουν σε συστάσεις, ενώ το δεύτερο βήμα είναι να επιβληθούν πρόστιμα.

Εάν οι παραβάσεις επαναληφθούν πολλές φορές ο Οργανισμός είναι πιθανό να φθάσει ακόμα και στην απαγόρευση της συνταγογράφησης δηλαδή στον αποκλεισμό ενός γιατρού όταν έχει υπερβεί τα όρια πολλές φορές.

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται και νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούν σύντομα κατά γράμμα οι γιατροί, κίνηση που σκοπεύει επίσης να περιορίσει την δαπάνη ώστε να μην προκύπτει υψηλό clawback.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::