Επεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι και ποια να αποφεύγετε

Στην καθημερινή μας διατροφή, τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και πολλές φορές καταναλώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για επεξεργασμένα τρόφιμα και ποια από αυτά είναι καλό να αποφεύγουμε;

Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Επεξεργασμένα θεωρούνται τα τρόφιμα που έχουν υποστεί κάποια μορφή τροποποίησης πριν φτάσουν στο πιάτο μας. Η επεξεργασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει μαγείρεμα, κατάψυξη, κονσερβοποίηση, αποξήρανση ή προσθήκη συστατικών όπως αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα επιβλαβή. Για παράδειγμα, το κατεψυγμένο λαχανικό ή το γιαούρτι θεωρούνται επεξεργασμένα, αλλά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ποια επεξεργασμένα τρόφιμα να αποφεύγετε

Η κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι αυτή που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και τεχνητών πρόσθετων. Συγκεκριμένα, καλό είναι να περιορίζετε:

  • Συσκευασμένα σνακ όπως πατατάκια και κράκερ
  • Επεξεργασμένα αλλαντικά (σαλάμι, λουκάνικα, μπέικον)
  • Αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά με ζάχαρη
  • Έτοιμα γλυκά, μπισκότα και αρτοσκευάσματα
  • Έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα τύπου fast food

Η συστηματική κατανάλωση αυτών των προϊόντων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Τι να προτιμάτε

Εστιάστε σε όσο το δυνατόν πιο φυσικές επιλογές όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια και ανεπεξέργαστα δημητριακά. Αν επιλέξετε επεξεργασμένα τρόφιμα, διαβάζετε πάντα τις ετικέτες και προτιμήστε αυτά με λίγα και κατανοητά συστατικά.

Συμπέρασμα

Η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί για ισορροπημένες επιλογές. Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αρκεί να γνωρίζετε ποια επιβαρύνουν την υγεία και να τα αποφεύγετε όσο γίνεται.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::