Επιδημία χολέρας στο Σουδάν

Μια επιδημία χολέρας ξέσπασε στο Σουδάν, την ώρα που η χώρα πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις εδώ και πολλές εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο για 16 μήνες.

«Κηρύσσουμε επιδημία χολέρας εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της μόλυνσης του πόσιμου νερού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χαϊθάμ Ιμπραχίμ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Η απόφαση για την κήρυξη της επιδημίας ελήφθη «σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές της Πολιτείας Κασάλα, τον ΟΗΕ και ειδικούς», αφού τα εργαστήρια δημόσιας υγείας εντόπισαν τον ιό της χολέρας. Η επιδημία πλήττει κυρίως τις Πολιτείες Κασάλα και Γκεντάρεφ στην ανατολική πλευρά της χώρας, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Λόγω των βροχών που συνεχίζονται ακατάπαυστα εδώ και εβδομάδες, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και αναζήτησαν καταφύγιο αλλού. Οι κακές συνθήκες υγιεινής οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων διάρροιας, ιδίως στα μικρά παιδιά. Στην Πολιτεία Κασάλα οι αρχές ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να τους παράσχει «κατεπειγόντως» βοήθεια.

Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που προκαλείται από έναν βάκιλο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση και στον θάνατο μέσα σε λίγες ώρες. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Ιουλίου φέτος είχαν καταγραφεί 307.433 κρούσματα και 2.326 θάνατοι σε 26 χώρες σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::