Μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή πάθηση διατρέχουν όσοι καταναλώνουν συχνά ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά. Τα ευρήματα της νέας έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης των συγκεκριμένων ροφημάτων και της κολπικής μαρμαρυγής, του ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι συμμετέχοντες που έπιναν συχνά τεχνητά ζαχαρούχα ποτά, όπως αυτά που περιείχαν σουκραλόζη ή ασπαρτάμη (π.χ. αναψυκτικά διαίτης), είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν τέτοια ποτά. Όσοι έπιναν ροφήματα με ζάχαρη είχαν 10% υψηλότερο κίνδυνο. Εν τω μεταξύ, τα άτομα που δήλωσαν ότι έπιναν περιστασιακά φυσικό χυμό φρούτων (λιγότερο από ένα λίτρο την εβδομάδα) είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας δεν μπορούν να καταλήξουν στο οριστικό συμπέρασμα ότι ένα ρόφημα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από ένα άλλο λόγω της πολυπλοκότητας της διατροφής μας και επειδή μερικοί άνθρωποι μπορεί να πίνουν περισσότερα από ένα είδη ροφημάτων», δήλωσε σε σχετικό δελτίο Τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ningjian Wang, MD, PhD, ερευνητής στο Ένατο Λαϊκό Νοσοκομείο της Σαγκάης και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σαγκάης Jiao Tong.
«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε στους ανθρώπους να μειώσουν ή ακόμα και να αποφεύγουν τα τεχνητά ζαχαρούχα και ζαχαρούχα ποτά όποτε είναι δυνατόν. Μην θεωρείτε δεδομένο ότι η κατανάλωση τεχνητά ζαχαρούχων ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίγες θερμίδες είναι υγιεινή, μπορεί να εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για την υγεία».
Στο πλαίσιο της μελέτης, ο Wang και η ομάδα ερευνητών του με έδρα τη Σαγκάη εξέτασαν απαντήσεις από διατροφικά ερωτηματολόγια και στοιχεία από περισσότερους από 200.000 ενήλικες εγγεγραμμένους στην Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων για ιατρική έρευνα.
Την εποχή που οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στην έρευνα, μεταξύ 2006 και 2010, δεν είχαν κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου παρακολούθησης, διαγνώστηκαν 9.362 περιπτώσεις με κολπική μαρμαρυγή. Από την ανάλυση και τη σύγκριση των επιλογών ζαχαρούχων ποτών μεταξύ των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα ροφήματα με ζάχαρη όσο και τα τεχνητά ζαχαρούχα σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Ανεξάρτητα από τη γενετική ευαισθησία στην πάθηση, τα άτομα που έπιναν τουλάχιστον δύο λίτρα τεχνητά ζαχαρούχα ροφήματα κάθε εβδομάδα -περίπου έξι κουτάκια- είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά. Για τα άτομα που έπιναν την ίδια ποσότητα ροφημάτων με ζάχαρη κάθε εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν 10% υψηλότερος. Όταν η κατανάλωση συνδυαζόταν και με το κάπνισμα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αυξανόταν στο 31%.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη φυσικού χυμού φρούτων, χωρίς πρόσθετα. Οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα λίτρο ή και λιγότερο καθαρό χυμό φρούτων κάθε εβδομάδα, είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
«Αυτά τα νέα ευρήματα για τη σύνδεση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής και των ροφημάτων με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, αλλά και του φυσικού χυμού μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών πρόληψης εξετάζοντας τη μείωση των εν λόγω ροφημάτων για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς», είπε ο Wang.
Τεχνητά γλυκαντικά και υγεία της καρδιάς
Αν και υπάρχουν «βάσιμα στοιχεία» που συνδέουν τα ζαχαρούχα ποτά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, είναι λιγότερο γνωστές οι επιπτώσεις στην καρδιά των τεχνητών γλυκαντικών, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, Penny M. Kris-Etherton. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταγράφει συσχέτιση μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και αυξημένου κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής», δήλωσε η Kris Etherton, ομότιμη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Penn State. «Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτό, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη και της ανταπόκρισης του οργανισμού σε διαφορετικά γλυκαντικά», ανέφερε ο Wang.
Οι επιστήμονες σημειώνουν πως αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι συναρπαστικά και ενδεχομένως ανοίξουν το δρόμο για πρόσθετες έρευνες, υπάρχουν σημαντικοί «αστερίσκοι». Πρόκειται για μελέτες που βασίζονται στην παρατήρηση δεδομένων, τα οποία αναφέρουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο ακριβή αποτελέσματα. Είναι επίσης σημαντικό τα αποτελέσματα της μελέτης να μην επισκιάσουν άλλους πιο ισχυρούς παράγοντες κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, όπως η υπνική άπνοια, ο διαβήτης ή η ανθυγιεινή διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, συμφωνούν οι ειδικοί, «το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση, ενώ τα ροφήματα με χαμηλές ή χωρίς θερμίδες θα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται. Είναι συνετό να καταναλώνουμε τέτοιου είδους προϊόντα με μέτρο και σίγουρα κάτω από δύο λίτρα την εβδομάδα. Δεν θα έβλαπτε κανέναν να το κάνει αυτό. Το αντίθετο».