Ευτυχία: 5 τρόποι για να είστε 10 φορές πιο ευτυχισμένοι με τη ζωή σας, σύμφωνα με έρευνα

Στην αναζήτηση της ευτυχίας, κάποιοι φαίνεται να πετυχαίνουν πιο εύκολα, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να νιώσουν ικανοποίηση, ακόμα και όταν όλα στη ζωή τους πηγαίνουν καλά. Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό κλειδί για την ευτυχία;

Η ευτυχία δεν θα έπρεπε να έχει περιορισμούς. Σπάνια κάποιος αναρωτιέται: «Είμαι αρκετά ευτυχισμένος;». Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να βελτιώσετε τη ζωή σας και να νιώσετε περισσότερη χαρά;

Σε ένα άρθρο στο Psychology Today , ο Raj Raghunathan, συγγραφέας του ” If You’re So Smart, Why Aren’t You Happy; “, υποστηρίζει ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειαζόμαστε απολύτως για να είμαστε ευτυχισμένοι.

«Το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να καλυφθούν οι βασικές μας ανάγκες: φαγητό, ρουχισμός, στέγη κ.λπ. Όπως μπορείτε εύκολα να φανταστείτε, αν δεν καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι», λέει.

Μόλις ικανοποιηθούν οι βασικές μας ανάγκες, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην εύρεση της ευτυχίας , για την οποία ο Raghunathan πιστεύει ότι υπάρχουν τρεις πρόσθετες απαιτήσεις: κοινωνική σύνδεση ή αίσθηση του ανήκειν, αίσθημα ότι είστε καλοί σε οτιδήποτε έχετε επιλέξει να κάνετε στη ζωή σας, και αυτονομία / ελευθερία (το αίσθημα ότι έχουμε τον έλεγχο της της ζωής μας).

Το κόλπο είναι να προσεγγίσετε αυτές τις προϋποθέσεις ευτυχίας με τον σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, μπορείς να προσεγγίσεις την ανάγκη του να ανήκεις με δύο τρόπους: είτε με την ανάγκη να σε αγαπούν είτε να αγαπάς. Μπορείτε να είστε κυρίαρχος του παιχνιδιού στις επιλογές σας είτε αναζητώντας καλύτερες επιδόσεις είτε ικανοποιώντας το πάθος σας και μπορείτε να επιτύχετε την αυτονομία είτε παλεύοντας για εξωτερική δύναμη και έλεγχο είτε με εσωτερικό έλεγχο.

«Παρόλο που η ανάγκη για αγάπη, η ανάγκη για ανωτερότητα και η ανάγκη για εξωτερικό έλεγχο μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα ευτυχίας βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να τα μειώσουν μακροπρόθεσμα», λέει ο Raghunathan. «Αντίθετα, η ανάγκη να αγαπάς, να επιδιώκεις κάτι που σε παθιάζει και η ανάγκη για εσωτερικό έλεγχο έχουν πολύ καλύτερες δυνατότητες να ενισχύσουν όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη, αλλά τη μακροπρόθεσμη ευτυχία. Επιπλέον, έχουν επίσης τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ευτυχία των άλλων γύρω μας», λέει ο ειδικός.

Ποια είναι λοιπόν τα κλειδιά για να γίνετε πιο ευτυχισμένοι σύμφωνα με τις θεωρίες του Raghunathan;

5 τρόποι για να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

1.Εστιάστε στα επιτεύγματά σας

2.Χαμογελάστε περισσότερο.

3.Δώστε μεγαλύτερη σημασία στις εμπειρίες

4.Εγκαταλείψτε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

5.Θυμηθείτε τις καλές στιγμές.

  1. Εστιάστε στα επιτεύγματά σας και αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους.

Σε ένα άρθρο στο Forbes , η συγγραφέας Lisa Quest υποστηρίζει κάτι ενδιαφέρον: “Υπάρχει μια ατελείωτη ομάδα ανθρώπων με τους οποίους θα μπορούσατε να συγκρίνετε τον εαυτό σας και τα επιτεύγματά σας, αλλά, αναπόφευκτα, θα καταλήγετε πάντα στην χαμένη πλευρά της σύγκρισης . Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί θα είναι πάντα κάποιος που έχει κάνει κάτι που θα ήθελες να πετύχεις και εσύ. Και αυτό θα σε οδηγήσει μόνο σε μια ατέρμονη μεμψιμοιρία.”

Έρευνες έχουν δείξει  ότι τα σημαντικά επιτεύγματα, όπως μια προαγωγή, συμβάλλουν στο 40% περίπου της ευτυχίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά μέσα σε λίγους μήνες το αίσθημα αυτό ατονεί. Αυτός είναι ο λόγος που είναι καλύτερο να κατευθύνετε τις ενέργειές σας σε αυτό που απολαμβάνετε να κάνετε παρά να ανταγωνίζεστε εσωτερικά με άλλους που πιστεύετε ότι κάνουν καλύτερα από εσάς.

  1. Χαμογελάστε περισσότερο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Association for Psychological Science ,διαπίστωσε ότι αν χαμογελάς ή στέκεσαι όρθιος, μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στη διάθεσή σου, στα επίπεδα άγχους και στην προοπτική σου. Το να αποφασίσετε να είστε χαρούμενοι παρά να είστε λυπημένοι μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι.

  1. Δώστε μεγαλύτερη σημασία στις εμπειρίες, όχι στα χρήματα.

Αντί για τα χρήματα, τα πράγματα που μας δίνουν τη μεγαλύτερη ευτυχία είναι εμπειρίες όπως ταξίδια, υπαίθριες δραστηριότητες, νέες δεξιότητες και επίσκεψη σε μουσεία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Psychology.

  1. Εγκαταλείψτε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή τουλάχιστον μειώστε την παραμονή σε αυτά.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Ευτυχίας διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που εγκατέλειψαν το Facebook ήταν πιο χαρούμενοι και ένιωθαν πιο ενθουσιώδεις, πιο αποφασιστικοί, έχασαν λιγότερο χρόνο και ένιωθαν σαν να απολάμβαναν τη ζωή περισσότερο.

  1. Θυμηθείτε τις καλές στιγμές.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ διαπίστωσε ότι ένας τρόπος για να χτίσετε εσωτερική δύναμη χωρίς να αναζητάτε εξωτερική επικύρωση είναι να καλλιεργήσετε θετικές σκέψεις και συναισθήματα και ότι ένας τρόπος για να βελτιώσετε τη θετική σας σκέψη είναι να θυμάστε στιγμές χαράς.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::