Όσοι έχουν βιώσει ημικρανίες ξέρουν ότι δεν μοιάζουν καθόλου με τον απλό πονοκέφαλο. Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου;
Οι ημικρανίες μπορεί να είναι τόσο έντονες που να εμποδίζουν κάποιον να εργαστεί και να ακολουθήσει το καθημερινό του πρόγραμμα για ώρες ή και μέρες. Υπολογίζεται ότι επηρεάζουν 39 χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις ΗΠΑ και 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.
Ευτυχώς, σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη θεραπεία αυτής της νευρολογικής διαταραχής. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως απώλεια μαλλιών, ναυτία και δυσκοιλιότητα.
Σύμφωνα με νεότερη κλινική μελέτη Tων Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας ( μέρος του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, το ιατρικό ερευνητικό ίδρυμα του έθνους) η διατροφή μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ημικρανία. Η κατανάλωση τροφών με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την ακρίβεια όπως το ψάρια, τα λαχανικά, τα καρύδια και κάποιοι σπόροι και η ταυτόχρονη μείωση φαγητών που είναι φουλ σε ωμέγα -6 λιπαρά οξέα, όπως είναι φυτικά λάδια ( μπορεί να αυξήσουν την συχνότητα και την ένταση μιας ημικρανίας) ενδέχεται να βελτιώσει τον πόνο αυτό που βιώνουν.
Τα ωμέγα – 3 λιπαρά κάνουν θαύματα
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής, γεγονός, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μειώσει και τις ημικρανίες. Μπορεί να υπάρχει ακόμα μέλλον σε ό,τι αφορά τις έρευνες αυτές ωστόσο δεν θα ήταν κακό για όσους υποφέρουν να δοκιμάσουν τα προσθέτουν τα ωμέγα – 3 λιπαρά στη διατροφή τους σε συνεννόηση με τον γιατρό τους
Ακολουθούν συνοπτικά εκείνες οι θαυματουργές τροφές που περιέχουν ωμέγα – 3 καθώς και οι λόγοι πίσω από τα οφέλη που μπορεί να συνδέονται με την ανακούφιση της ημικρανίας.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σκουμπρί, ο σολομός και ο τόνος είναι οι καλύτερες πηγές λιπαρών οξέων. Αυτά τα ψάρια περιέχουν εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και μερικές φορές αποκαλούνται θαλάσσια ωμέγα-3.
Ωστόσο τα ψάρια είναι σχετικά ακριβά και κανονικά πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 2 – 3 μερίδες την εβδομάδα. Τα ψάρια σε κονσέρβα είναι λιγότερο ακριβά και είναι μια αρκετά βολική επιλογή που μπορεί να εμπλουτίζει την διατροφή σας.
Σπόροι Κία (σπόροι λιναριού)
Οι σπόροι Κία περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) το οποίο το σώμα μπορεί να το μεταβολίζει σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) όχι με μεγάλη ευκολία. Σε κάθε περίπτωση οι σπόροι αυτοί έχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνη καθώς επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα 3. Ουγγιά ανα ουγγιά ( μια ουγκιά ισούται με περίπου 30 γραμμάρια) περιλαμβάνουν ακόμα περισσότερο ωμέγα – 3 σε σχέση με τον σολωμό.
Μπορείτε να βάλετε τα σποράκια αυτά σε δημητριακά, σαλάτες, smoothies και μαρμελάδα. Μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και πουτίγκα. Για να απελευθερώσετε τα ωφέλιμα λίπη τους, αλέστε πάντα τους φρέσκους σπόρους λιναριού πριν τους χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να τα αγοράσετε προαλεσμένα.Αν δεν τρώτε ψάρι, αυτά τα καφέ, ιριδίζοντα σπόρια είναι γεμάτα από ωμέγα 3.
Καρύδια
Τα καρύδια έχουν μια ωραία γεύση που ταιριάζει στα κεκάκια (muffin), τις σαλάτες, τα smoothies ( παχύρευστοι χυμοί φρούτων με γάλα ή και γιαούρτι) και στα δημητριακά και το γιαούρτι. Περίπου 30 γραμμάρια καρυδιών περιέχουν 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια φυτικών ινών και είναι μια καλή πηγή μαγνησίου – ενός θρεπτικού συστατικού που οι περισσότερες μελέτες θεωρούν χρήσιμο σε ό,τι αφορά την μείωση της έντασης της ημικρανίας.
Συμπληρώματα διατροφής
Από την άλλη, αν δεν τρως ψάρι ίσως να ήταν καλό να δοκιμάσεις ένα συμπλήρωμα διατροφής για να ενισχύσεις την πρόληψη των ωμέγα – 3. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά σε όσους δεν τρώνε ψάρι ή τρώνε αραιά και που να παίρνει 1000 μιλιγκράμ ιχθυέλαιου καθημερινά.