Αυτό που λέγανε οι παππούδες μας “αν καθίσω μια μέρα, θα πεθάνω” φαίνεται να έχει βάση σύμφωνα με ερευνητές του University of California-San Diego, οι οποίοι υποδεικνύουν ότι η αποφυγή της καθιστικής συμπεριφοράς (όπως το να κάθεται κάποιος όλη την ημέρα) ενδεχομένως μπορεί να είναι το μυστικό για μακροζωία.
Ηλικιωμένες που κάθονταν για τουλάχιστον 11,7 ώρες την ημέρα είχαν αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 30%, ακόμα και αν ασκούνταν έντονα.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον χρόνο καθιστικής ζωής και μετρήσεις καθημερινής δραστηριότητας που συλλέχτηκαν από monitors που φορούσαν για έως μια εβδομάδα 6.489 γυναίκες (ηλικίας 63 έως 99). Οι ερευνητές επίσης τις παρακολούθησαν για 8 χρόνια σχετικά με την πιθανότητα θνησιμότητας.
Η μελέτη είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί νέο αλγόριθμο (CHAP) για να αναλύσει τη σχέση που συνδέει τον συνολικό χρόνο καθιστικής ζωής και τη διάρκεια καθιστικής δραστηριότητας με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Όταν κάποιος κάθεται, η ροή αίματος στο σώμα επιβραδύνεται μειώνοντας την πρόσληψη γλυκόζης, εξηγούν οι ερευνητές.
Οι μυς δεν συστέλλονται πολύ, επομένως οτιδήποτε απαιτεί κατανάλωση οξυγόνου για κίνηση των μυών μειώνεται και οι παλμοί είναι χαμηλοί.
Η άσκηση φάνηκε ανίκανη να αναστρέψει την αρνητική επίδραση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν μια γυναίκα συμμετείχε σε χαμηλή ή ακόμα και μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, τελικά δεν ωφελούνταν αν η άσκηση συνδυαζόταν με υπερβολική καθιστική ζωή.
Όλα τα μοτίβα άσκησης είχαν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο αν επίσης κάθονταν πολλές ώρες.
Ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται όταν κάποιος κάθεται περίπου 11 ώρες την ημέρα σε συνδυασμό με το πόσο κάθεται τη φορά. Για παράδειγμα, το να κάθεται περισσότερο από 30 λεπτά τη φορά συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο από το να κάθεται μόνο 10 λεπτά (τη φορά).
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.