Η αλήθεια πίσω από πέντε διαδεδομένους αστικούς μύθους για το πόσιμο νερό

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές και μύθοι γύρω από κάτι τόσο απλό όσο η κατανάλωση νερού.

Είναι όντως κακό το κρύο νερό για την υγεία μας; Τι ισχύει για το ζεστό νερό της βρύσης; Και τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για «ακατέργαστο νερό»; Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά και σε άλλες σχετικές απορίες.

**Μύθος 1: Το κρύο νερό προκαλεί προβλήματα υγείας**
Πρόσφατα, ορισμένα βίντεο στο TikTok υποστήριξαν ότι το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, υποστηρίζοντας ότι «συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία» και «επηρεάζει την πέψη». Ωστόσο, οι αποδείξεις που το υποστηρίζουν είναι ελάχιστες.

Ενώ μια μελέτη του 2001 διαπίστωσε ότι 51 από τις 669 γυναίκες που εξετάστηκαν (7,6%) είχαν πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κρύου νερού, οι περισσότερες από αυτές υπέφεραν ήδη από ημικρανίες και η εργασία δεν έχει επαναληφθεί έκτοτε.

Το 2012 είχε αποδειχθεί ότι τα κρύα ποτά προκαλούν δυσφορία σε άτομα με αχαλασία μια σπάνια διαταραχή της κατάποσης, αλλά στη μελέτη αυτή συμμετείχαν μόλις 12 άτομα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η θερμοκρασία που πίνετε το νερό σας εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και τις συνθήκες. Το κρύο νερό μετά την άσκηση το καλοκαίρι ή το ζεστό νερό για να χαλαρώσετε το χειμώνα δεν θα κάνει καμία διαφορά στη συνολική σας υγεία.

Μύθος 2: Δεν πρέπει να πίνετε ζεστό νερό από τη βρύση

Αυτή η πεποίθηση έχει μια δόση επιστημονικής αλήθειας πίσω της. Το ζεστό νερό είναι γενικά καλύτερος διαλύτης σε σύγκριση με το κρύο, οπότε μπορεί να διαλύσει καλύτερα τα μέταλλα και τα ανόργανα άλατα από τους σωλήνες. Το ζεστό νερό αποθηκεύεται επίσης συχνά σε δεξαμενές και μπορεί να θερμαίνεται και να ψύχεται πολλές φορές. Τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες τείνουν να αναπτύσσονται καλύτερα στο ζεστό νερό και μπορούν να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι προτιμότερο να γεμίζετε το φλιτζάνι σας από την κρύα βρύση και να παίρνετε ζεστό νερό για τον καφέ ή το τσάι σαςαπό τον βραστήρα.

Μύθος 3: Το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο

Ενώ το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να είναι ασφαλέστερο σε ορισμένα μέρη του κόσμου λόγω της ρύπανσης του νερού της πηγής, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στο να πίνετε εμφιαλωμένο νερό.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι ασφαλέστερο από το νερό της βρύσης. Μπορεί ακόμη και να είναι το νερό της βρύσης. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά. Το εμφιαλωμένο νερό κοστίζει συνήθως (σημαντικά) περισσότερο από το να ανοίξεις τη βρύση και είναι χειρότερο για το περιβάλλον.

Τι γίνεται όμως με τον μόλυβδο στο νερό της βρύσης; Το πρόβλημα αυτό ήρθε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μετά την έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία στο Φλιντ του Μίσιγκαν, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως το Φλιντ χρησιμοποιούσε σωλήνες μολύβδου με έναν αναστολέα διάβρωσης (σ.σ.: στην προκειμένη περίπτωση ορθοφωσφορικό) για να μην διαλύεται ο μόλυβδος. Στη συνέχεια, η πόλη άλλαξε τις πηγές νερού χρησιμοποιώντας πηγές χωρίς αναστολέα διάβρωσης. Τα επίπεδα μολύβδου αυξήθηκαν και κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ευτυχώς, οι σωλήνες μολύβδου δεν χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ενώ ο μόλυβδος μπορεί να υπάρχει σε ορισμένα παλιά προϊόντα υδραυλικών εγκαταστάσεων, είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα.

Μύθος 4: Το «ακατέργαστο» νερό είναι πιο υγιεινό

Μερικοί άνθρωποι παρακάμπτουν το εμφιαλωμένο νερό και το νερό της βρύσης, πηγαίνοντας κατευθείαν στην πηγή.

Η τάση του «ακατέργαστου νερού» δεν είναι τωρινή, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να πίνουν από ποτάμια, ρυάκια και λίμνες. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας υποστηρίζουν ότι οι πρόγονοί μας έπιναν νερό πηγής, οπότε θα πρέπει κι εμείς να κάνουμε το ίδιο. Ωστόσο, οι πρόγονοί μας πέθαιναν επίσης συχνά από δυσεντερία και χολέρα και το προσδόκιμο ζωής τους ήταν χαμηλό.
Ενώ είναι αλήθεια ότι ακόμη και το εξαιρετικά επεξεργασμένο πόσιμο νερό μπορεί να περιέχει χαμηλά επίπεδα βλαβερών όπως τα χημικά από τα μικροπλαστικά, οι κίνδυνοι από την κατανάλωση μη επεξεργασμένου νερού είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς είναι πιο πιθανό να περιέχει ρύπους από τη γύρω περιοχή. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι αν ζείτε κάπου πολύ απομακρυσμένα από τον πολιτισμό, τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά

Μύθος 5: Μπορείτε να πίνετε απευθείας από σωλήνες

Όσο δελεαστικό κι αν είναι, είναι μάλλον καλύτερο να μην πίνετε από το λάστιχο όταν ποτίζετε τα φυτά. Το νερό μπορεί να έχει μείνει εκεί μέσα, στον ζεστό ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων.

Ομοίως, ενώ τα σιντριβάνια πόσιμου νερού είναι γενικά απολύτως ασφαλή για χρήση, μπορεί να περιέχουν και αυτά διάφορα επικίνδυνα βακτήρια. Είναι χρήσιμο (αν και όχι απαραίτητο) να αφήσετε να τρέξει αρκετό νερό από το λάστιχο ή το σιντριβάνι προτού αρχίσετε να πίνετε, ώστε να περάσει φρέσκο νερό από το σύστημα και όχι αυτό που μπορεί να έχει μείνει εκεί για αρκετό καιρό.

Ζεστό ή κρύο το νερό είναι συστατικό στοιχείο για τον ανθρώπινο πολιτισμό και αληθινή πηγή ζωής για τον άνθρωπο, και η κατανάλωσή του μόνο ωφέλη μπορεί να έχει για τον οργανισμό. Απλώς, χρειάζεται προσοχή και σωστή ενημέρωση ακόμα και αν ενθυμούμενοι τα ανέμελα παιδικά σας χρόνια, πιείτε από τη μάνικα…

Μοιραστείτε την ανάρτηση::