Η συγκεκριμένη βιταμίνη, που βρίσκεται κυρίως στα πράσινα λαχανικά και το σπανάκι, προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.
Ας δούμε ποια είναι αυτή η βιταμίνη, τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας, καθώς και σε ποιες τροφές μπορούμε να τη βρούμε.
Τι είναι η βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που υπάρχει σε δύο κύριες μορφές. Η πιο διαδεδομένη είναι η φυλλοκινόνη, που εντοπίζεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το σπανάκι. Ο δεύτερος τύπος, οι μενακινόνες, βρίσκονται σε ορισμένα ζωικά προϊόντα και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Οι μενακινόνες μπορούν επίσης να παραχθούν από τα βακτήρια στο ανθρώπινο έντερο.
Η βιταμίνη Κ παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Η προθρομβίνη, μια πρωτεΐνη που εξαρτάται από τη βιταμίνη Κ, εμπλέκεται άμεσα στη διαδικασία της πήξης του αίματος, ενώ η οστεοκαλσίνη, μια άλλη πρωτεΐνη που χρειάζεται βιταμίνη Κ, συμβάλλει στην ανάπτυξη και διατήρηση υγιούς οστικού ιστού.
Μερικές μελέτες έχουν ερευνήσει το ρόλο της βιταμίνης Κ όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς. Η βιταμίνη Κ εμπλέκεται στην παραγωγή πρωτεϊνών, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης ή της σκλήρυνσης των καρδιακών αρτηριών, που συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο. Επειδή η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ περιορισμένη, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες πριν προταθεί μια συγκεκριμένη ποσότητα βιταμίνης Κ πέρα από την τυπική σύσταση για αυτήν την πάθηση.
Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του εγκεφάλου, της καρδιάς, του παγκρέατος και των οστών. Διασπάται πολύ γρήγορα και απεκκρίνεται με τα ούρα ή τα κόπρανα. Εξαιτίας αυτού, σπάνια φτάνει σε τοξικά επίπεδα στον οργανισμό, ακόμη και με υψηλές προσλήψεις, όπως μπορεί μερικές φορές να συμβεί με άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Στο πλαίσιο μελέτης διαπιστώθηκε ότι παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα γνωστικής εξασθένισης, κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των αρουραίων στους οποίους χορηγήθηκαν συμπληρώματα βιταμίνης Κ.
Τρόφιμα πλούσια σε Κ
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γογγύλι, λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, μαρούλια, λάδι σόγιας και κανόλας.
Σημάδια Ανεπάρκειας
- Μεγαλύτερος χρόνος για την πήξη του αίματος ή παρατεταμένος χρόνος προθρομβίνης (όπως μετράται στο ιατρείο)
- Αιμορραγία
- Οστεοπενία ή οστεοπόρωση
Χρήσιμες συμβουλές
Τα αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να καταστρέψουν τα βακτήρια που παράγουν βιταμίνη Κ στο έντερο, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα βιταμίνης Κ, ειδικά εάν παίρνετε το φάρμακο για περισσότερες από μερικές εβδομάδες. Τα άτομα που έχουν κακή όρεξη ενώ λαμβάνουν αντιβιοτικά για μεγάλο διάστημα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια και μπορεί να ωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ.
Επειδή η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή, είναι καλύτερο να τρώτε τροφές με βιταμίνη Κ με λίγο λίπος για να βελτιώσετε την απορρόφηση. Ρίξτε, λοιπόν, λίγο ελαιόλαδο ή προσθέστε αβοκάντο κομμένο σε κύβους στην αγαπημένη σας φυλλώδη πράσινη σαλάτα!