Η πρακτική που εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται στις ανατολικές κοινωνίες φαίνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες πως δεν βοηθά μόνο στην ηρεμία του πνεύματος.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη της γιόγκα στη θεραπευτική διαδικασία μαζί με σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και ενίσχυσαν την καρδιαγγειακή τους λειτουργία. Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του American College of Cardiology Asia 2023 στην Ινδία, εξετάζει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της γιόγκα για να καθορίσει το όφελος από την προσθήκη της ως συμπληρωματικής θεραπείας στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια μορφή καρδιαγγειακής νόσου όπου ο καρδιακός μυς είναι είτε πολύ αδύναμος είτε πολύ δύσκαμπτος για να αντλεί σωστά το αίμα, οδηγώντας συχνά σε συσσώρευση υγρών, δύσπνοια και άλλες επιπλοκές.
“Οι ασθενείς μας παρατήρησαν βελτίωση στις τιμές της συστολικής αρτηριακής πίεσης και τον καρδιακό ρυθμό σε σύγκριση με ασθενείς που έπαιρναν φάρμακα και δεν έκαναν γιόγκα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ajit Singh, ερευνητής στην Ακαδημία Ανώτατης Εκπαίδευσης Manipal.
“Η γιόγκα είναι ένας συνδυασμός τεχνικών μυαλού και σώματος, που αποτελούν ένα σύνολο σωματικών ασκήσεων (asana) με τεχνικές αναπνοής (pranayama), χαλάρωσης και διαλογισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για την τόνωση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας”, εξηγεί ο Singh.
Η μελέτη
Στη μελέτη συμμετείχαν 75 ασθενείς, μεταξύ 30 και 70 ετών, με καρδιακή ανεπάρκεια σε κέντρο τριτοβάθμιας φροντίδας στη Νότια Ινδία, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε στεφανιαία παρέμβαση, μέσα στους προηγούμενους έξι μήνες έως ένα χρόνο. Οι ασθενείς της παρούσας μελέτης είχαν κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας λιγότερο από 45%, σημάδι ήπιας έως μέτριας δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Η σμίκρυνση της αριστερής κοιλίας σε κάθε συστολή της καρδιάς ονομάζεται κλάσμα εξώθησης και χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί η καρδιακή λειτουργία.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας ακολούθησαν θεραπεία υπό τις οδηγίες γιατρού και έκαναν γιόγκα. Τα μέλη της άλλης ομάδας συνέχισαν την τυπική θεραπεία με τα φάρμακά τους χωρίς, όμως, να συμπεριλάβουν στην αγωγή τη γιόγκα.
Επικεφαλής της ομάδας παρέμβασης ήταν ένας έμπειρος θεραπευτής γιόγκα, ο οποίος δίδαξε τεχνικές αναπνοής, διαλογισμού και χαλάρωσης. Κάθε συνεδρία διήρκεσε περίπου 60 λεπτά. Οι συμμετέχοντες βρέθηκαν υπό επιτήρηση για μία εβδομάδα στο εκπαιδευτικό κέντρο, πριν τους ζητηθεί να συνεχίσουν να κάνουν γιόγκα στο σπίτι επί τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα για 12 μήνες.
Συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την ποιότητας ζωής τους κατά την εγγραφή τους, στις 24 εβδομάδες και στις 48 εβδομάδες παρακολούθησης.
Τα αποτελέσματα
Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα της γιόγκα παρουσίασαν βελτίωση στην αντοχή, τη δύναμη, την ισορροπία, τη σταθερότητα των συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής. Οι ασθενείς βελτιώθηκαν σωματικά και ψυχολογικά, αλλά δεν παρουσίασαν βελτίωση στην κοινωνική και περιβαλλοντική υγεία.
“Η μελέτη αποδεικνύει ότι η προσθήκη γιόγκα στην τυπική διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας, οδηγεί σε βελτίωση της συστολικής λειτουργίας της αριστερής κοιλίας και της ποιότητας ζωής των ασθενών”, είπε ο Singh.
Η μελέτη έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 29-30 Σεπτεμβρίου στη Μανίλα των Φιλιππίνων.