Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μπορεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός εμβρύου μπορεί να έχουν επηρεαστεί από τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών επηρεάζει τη διαμόρφωσή τους κατά την ενδομήτριο ζωή, ενεργοποιώντας ορισμένα σημαντικά γονίδια.
Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης εξέτασαν τα γονίδια σε δείγματα ιστού ανθρώπινων εμβρύων. Όπως διαπίστωσαν, τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του προσώπου καθορίζονται κατά την ενδομήτριο ζωή από γονίδια, πολλά εκ των οποίων ανήκουν σε ένα πολυπρωτεϊνικό σύμπλεγμα που είναι γνωστό ως mTORC1.
Σε πειράματα σε ψάρια-ζέβρα και σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το σύμπλεγμα αυτό ρυθμίζει από το σχήμα του κρανίου έως την ποσότητα του χόνδρου στη μύτη.
Επιπλέον, αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα και ειδικά στα αμινοξέα που προέρχονται από τη διατροφή της μητέρας. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Η νέα έρευνα έδειξε πως όσο περισσότερες πρωτεΐνες καταναλώνει μία έγκυος, τόσο πιο ενεργά είναι αυτά τα γονίδια.
Παρότι η εμφάνιση του ανθρώπινου προσώπου καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομούμε και από τους δύο γονείς, τα αδέλφια συχνά είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Ακόμα και οι πανομοιότυποι δίδυμοι μπορεί να έχουν κάτι διαφορετικό.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό πιθανώς σχετίζεται με τα γονίδια του συμπλέγματος mTORC1, καθώς η αυξημένη ενεργοποίησή τους μπορεί να διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός εμβρύου, τροποποιώντας το μήκος της μύτης και το πλάτος των ρουθουνιών, το σχήμα των παρειών και τη γνάθο.
«Ανακαλύψαμε ότι η ρύθμιση των επιπέδων της πρωτεΐνης στη διατροφή της μητέρας επηρεάζει την δραστηριότητα του mTORC1. Αυτό έχει ως συνέπεια ανεπαίσθητες αλλά σαφείς αλλαγές στο κρανιοπροσωπικό σχήμα των εμβρύων» αναφέρουν οι ερευνητές.
Στην πραγματικότητα, η διατροφή της εγκύου οδηγεί σε «φάσμα» διαφορετικών χαρακτηριστικών του προσώπου, προσθέτουν.