Περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρατήρησαν ανακούφιση από τα συμπτώματα μέσω της προσαρμοσμένης διατροφής, απ’ ό,τι με φαρμακευτική αγωγή.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα του University of Gothenburg συνέκρινε τρεις αγωγές. Δυο διατροφικές και μια φαρμακευτική. Οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες ασθενείς με σοβαρά ή μέτρια συμπτώματα, στο Sahlgrenska University Hospital του Γκέτεμποργκ.
Στην πρώτη ομάδα, δόθηκαν παραδοσιακές συμβουλές για την πάθηση εστιάζοντας στη διατροφική συμπεριφορά σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη FODMAPs. Σε αυτά περιλαμβάνονται προϊόντα με λακτόζη, όσπρια, κρεμμύδια και δημητριακά που μπορούν να προκαλέσουν πόνο.
Η δεύτερη ομάδα έλαβε διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και αναλογικά υψηλή σε πρωτεΐνη και λιπαρά.
Η τρίτη ομάδα, έλαβε την καλύτερη δυνατή φαρμακευτική αγωγή με βάση τα πιο δύσκολα συμπτώματα του ασθενούς.
Κάθε ομάδα περιλάμβανε περίπου 100 συμμετέχοντες και οι περίοδοι αγωγής διαρκούσαν 4 εβδομάδες.
Οταν οι ερευνητές εξέτασαν την ανταπόκριση, τα αποτελέσματα ήταν σαφή.
Από αυτούς που έλαβαν τις παραδοσιακές διατροφικές συμβουλές για την πάθηση και χαμηλό περιεχόμενο FODMAPs, το 76% είχε σημαντική μείωση στα συμπτώματα. Στην ομάδα με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες και λιπαρά, το ποσοστό ήταν 71%, και στην ομάδα φαρμάκων 58%.
Ολες οι ομάδες ανέφεραν σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής, λιγότερα σωματικά συμπτώματα και λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Στους 6 μήνες, όταν οι συμμετέχοντες είχαν μερικώς επιστρέψει στις προηγούμενες διατροφικές τους συνήθειες, μεγάλο ποσοστό ακόμα είχε κλινικά σημαντική ανακούφιση συμπτωμάτων, ποσοστό 68% στην ομάδα με τις παραδοσιακές διατροφικές συμβουλές και χαμηλή σε FODMAP και 60% στην ομάδα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες.
Η Sanna Nybacka, δήλωσε οτι με την έρευνα μπορεί να δείξει ότι η διατροφή παίζει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πάθησης και ότι υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.