Ακόμη, κι αν βαριέστε, θα πρέπει να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι απολύτως απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του οργανισμού. Άλλωστε υποστηρίζουν πως το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να ασκείται.
Μπορεί η άσκηση να παραλληλιστεί με κάτι τόσο καταλυτικό για την υγεία μας όσο το φάρμακο; Η απάντηση έρχεται κατευθείαν από τα χείλη των πλέον ειδικών: «Ναι, είναι φάρμακο και μάλιστα είναι ακόμα καλύτερη από φάρμακο επειδή είναι δωρεάν και επειδή έχει ελάχιστες παρενέργειες» τονίζει η καθηγήτρια δρ I-Min Lee, από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard, που μελετά τον ρόλο που μπορεί να έχει η σωματική άσκηση στην πρόληψη των ασθενειών αλλά και στη διατήρηση μίας καλής υγείας και μακροζωίας.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της άσκησης
Ερευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική άσκηση μειώνει κατά 37% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, αποτελεί δηλαδή το σημαντικότερο παράγοντα για τη μακροζωία, παίζοντας πιο καταλυτικό ρόλο ακόμα και από τη μεσογειακή διατροφή (μειώνει τον κίνδυνο κατά 23%) αλλά και την αποφυγή του καπνίσματος (μειώνει τον κίνδυνο κατά 35%). Επίσης, οι επιστήμονες μπορούν να μας διαβεβαιώσουν ότι η άσκηση θα έπρεπε να συνταγογραφείται για την πρόληψη του εμφράγματος, του εγκεφαλικού, του διαβήτη, των πτώσεων, διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού και του παχέος εντέρου), της οστεοπόρωσης αλλά και ψυχικών ασθενειών όπως είναι η κατάθλιψη και το έντονο άγχος.
Συγκεκριμένα, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, ανακουφίζει από πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος (π.χ. αυχένας, ώμοι, γόνατα, πλάτη κ.ά.) και από τις αρθρίτιδες και βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Ομως η άσκηση εκτός από το ότι μας φτιάχνει τη διάθεση και μας ηρεμεί θεωρείται ότι δρα και περαιτέρω στον εγκέφαλό μας βελτιώνοντας πιθανώς τη μάθηση και τη μνήμη μας αλλά και αμβλύνοντας τα συμπτώματα των ανθρώπων που υποφέρουν από άνοια. Ερευνες δείχνουν ότι είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα φάρμακα όσον αφορά την πρόληψη από πιθανό θάνατο εξαιτίας της πρώτης αιτίας θανάτου παγκοσμίως που είναι τα καρδιαγγειακά αλλά και ο διαβήτης.
Είμαστε σχεδιασμένοι για να ασκούμαστε
Σύμφωνα με τους ειδικούς είμαστε φτιαγμένοι για να κινούμαστε και έτσι όλες μας οι σωματικές λειτουργίες είναι καλύτερες υπό συνθήκες κίνησης. Καθώς οι μύες μας «εργάζονται» μειώνεται η αρτηριακή μας πίεση, πέφτει η κακή και αυξάνεται η καλή μας χοληστερίνη, μειώνεται η γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα μας, όπως άλλωστε και βελτιώνεται ο δείκτης φλεγμονής. Ολα τα παραπάνω βοηθούν στο να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων, καρκίνου, σακχαρώδους διαβήτη, υπερχοληστεριναιμίας και υπέρτασης.
Με συνταγή γιατρού
Οπως αντιλαμβανόμαστε, χρειάζεται να ξεκινήσουμε άμεσα την άσκηση. Οι ειδικοί συστήνουν για μισή ώρα την ημέρα να κάνουμε άσκηση, που θα κάνει την καρδιά μας να χτυπάει πιο δυνατά και να χύνουμε έστω και λίγο ιδρώτα. Αν δεν μας αρέσει να περπατάμε μπορούμε να κάνουμε κάποιο άλλο είδος αερόβιας άσκησης, όπως το να κολυμπάμε, να κάνουμε ποδήλατο, τρέξιμο, να παίζουμε κάποιο παιχνίδι όπως ποδόσφαιρο, βόλεϊ, τένις ή μπάσκετ. Αν η μισή ώρα κάθε μέρα μας φαίνεται πολλή, είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά, για παράδειγμα με 10 λεπτά την ημέρα, αυξάνοντας τον χρόνο που ασκούμαστε καθημερινά.