Η ιβουπροφαίνη είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική λύση για τον οξύ πόνο

Γνωρίζατε ότι περίπου 1,5 δις άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν καθημερινό πόνο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ιβουπροφαίνη είναι μια πολύ ασφαλής και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του οξέως πόνου, όταν δεν υπερβαίνεται η συνιστώσα δόση σύμφωνα με μεταναλύσεις και κλινικές έρευνες, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε σχετική διάλεξη στα πλαίσια του 36ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γενικής Ιατρικής.

Συγκεκριμένα, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας, Χρυσάνθη Σαρδέλη ανέτρεξε τους πέντε μύθους που επικρατούν σήμερα όσον αφορά τα ΜΣΑΦ, την ιβουπροφαίνη και την παρακεταμόλη παρουσιάζοντας την πραγματικότητα σύμφωνα με μελέτες για τη σύγκριση της σχετικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας πολλών ΜΗΣΥΦΑ θεραπειών ανακούφισης πόνου.

Μύθος1: Τα ΜΣΑΦ είναι επικίνδυνα για το στομάχι και μόνο η παρακεταμόλη είναι ασφαλής επιλογή για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ) από το γαστρεντερικό σύστημα

Η Αλήθεια: Η χρήση ΜΣΑΦ σχετίζεται με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ΑΕ από το ΓΕΣ, και ο σχετικός κίνδυνος εξαρτάται από τη δόση.
Μεταξύ των ΜΣΑΦ, η ιβουπροφαίνη εμφανίζει τον χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο εμφάνισης ΑΕ από το ΓΕΣ.
Ο κίνδυνος μάλλον δεν αυξάνεται καθόλου ή είναι συγκρίσιμος με αυτόν του εικονικού φαρμάκου αν η ιβουπροφαίνη ληφθεί εφάπαξ σε δόσεις ΜΗΣΥΦΑ (50-400mg).
Ο κίνδυνος εμφάνισης ΑΕ από το ΓΕΣ σε δόσεις ΜΗΣΥΦΑ είναι συγκρίσιμος ή χαμηλότερος για την ιβουπροφαίνη σε σχέση με την παρακεταμόλη.

Μύθος 2: Τα ΜΣΑΦ είναι επικίνδυνα για το καρδιαγγειακό σύστημα (ΚΑΣ.)

Η αλήθεια: Δεδομένα από μελέτες όπου τα ΜΣΑΦ ελήφθησαν σε δόσεις ΜΗΣΥΦΑ, έδειξαν ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος.

Μύθος 3: Η παρακεταμόλη είναι εξίσου αποτελεσματική ως αναλγητικό με τα ΜΣΑΦ γενικώς και την ιβουπροφαίνη ειδικώς.

Η αλήθεια: Η ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματικότερη από την παρακεταμόλη στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού, οδοντικού & μυοσκελετικού πόνου, των πονοκεφάλων τάσης, της δυσμηνόρροιας και του πυρετού, ασχέτως του χρησιμοποιούμενου δείκτη αποτελεσματικότητας 1. Η καλύτερη αποτελεσματικότητα συνδέεται με αραιότερη χρήση και πιθανή ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλων λόγω υπερβολικής λήψης αναλγητικών φαρμάκων
Σε συγκριτική μελέτη η ιβουπροφαίνη 400 mg (Nurofen) ήταν σημαντικά ταχύτερη της την παρακεταμόλη 1000mg και το εικονικό φάρμακο ως της την ανακούφιση και είχε σημαντικά ανώτερη συνολική αναλγητική αποτελεσματικότητα.
Άξιο αναφοράς, κατέληξε η κυρία Σαρδέλη, είναι το γεγονός ότι παρόλο που η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται συχνά σε δόσεις της τάξης των 600 mg για οξύ άλγος, μελέτες έχουν δείξει χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι το μέγιστο αναλγητικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται στα 400 mg/δόση, αποτρέποντας τους ιατρούς να συνταγογραφούν ή προτείνουν πάνω από 400 mg/δόση.

Μύθος 4: Η λήψη οποιουδήποτε ΜΣΑΦ σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η αλήθεια: Η αύξηση της ΑΠ σχετίζεται με τη λήψη εκλεκτικών αναστολέων COX-2 και όχι όλων των ΜΣΑΦ. Η σχετική αύξηση της ΑΠ είναι 0.4-3 mmHg για τους ασθενείς που λαμβάνουν μη εκλεκτικούς αναστολείς COX. Δεδομένα από μια σειρά μελετών δείχνουν ότι η ιβουπροφαίνη σε OTC δόσεις δεν συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιονεφρικά επεισόδια όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και συμφορητική καρδιαγγειακή ανεπάρκεια.

Ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές στο φαρμακείο, η υγρή ιβουπροφαίνη 400mg (Nurofen 400mg μαλακή κάψουλα), επεσήμανε η κυρία Αγγελική Ζακούλα, φαρμακοποιός, Medical Manager Reckitt, σύμφωνα και πάλι με μελετες παγκόσμιες, θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές στην ανακούφιση του πόνου. Παρέχει ανώτερη ανακούφιση έναντι της παρακεταμόλης, έχει ταχύτερη αποσύνθεση (διάσπαση) στο στομάχι, ταχύτερη διάλυση στο λεπτό έντερο, απορροφάται γρήγορα και διαρκεί έως 8 ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στους 5 ανθρώπους δηλαδή 1,5 δις άνθρωποι βιώνουν καθημερινό πόνο, με τα αναλγητικά να είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιουμενα σκευάσματα (49,1%) για την αντιμετώπιση του καθημερινού πόνου και τα περισσότερα να καταναλώνονται από γυναίκες, κατέληξε η κυρία Ζακούλα.

Συμπερασματικά και οι δύο ομιλήτριες επεσήμαναν ότι:

  • Σημαντικά κλινικά δεδομένα είναι διαθέσιμα για να υποστηρίξουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της OTC ιβουπροφαίνης.
  • Η παρακεταμόλη δεν ειναι ανώτερη σε ασφάλεια.
  • Η ιβουπροφαίνη 600mg έχει παρόμοια αποτελέσματα με την ιβουπροφαίνη 400mg.
  • Η OTC ιβουπροφαίνη (1200 mg / ημέρα) είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αναλγητικό και με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας σε βραχυπρόθεσμη χρήση, γεγονός που το καθιστά ιδανικό αναλγητικό OTC.
  • Η ιβουπροφαίνη (Nurofen 400mg) μπορεί να δοθεί και να συσταθεί από τον ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως απλό αναλγητικό για την αντιμετώπιση του καθημερινού πόνου με την βεβαιότητα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::