Η καθιστική ζωή βλάπτει μελλοντικά το ήπαρ των παιδιών

Μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή λιπώδη νόσο του ήπατος και κίρρωση όταν γίνουν νέοι ενήλικες, έχουν τα παιδιά που περνούν περισσότερες από 6 ώρες ημερησίως καθήμενα.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες για λιπώδη νόσο του ήπατος έως την ηλικία των 25 ετών για κάθε επιπλέον μισή ώρα καθιστικής ζωής πέρα από τις 6 ημερησίως.

Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν και προστατευτική επίδραση από ελαφρά σωματική δραστηριότητα. Οι πιθανότητες σοβαρής λιπώδους νόσου του ήπατος μειώθηκαν κατά 33% για κάθε επιπλέον μισή ώρα ελαφράς φυσικής δραστηριότητας  πέραν των 3 ωρών την ημέρα.

Οι ερευνητές του University of Eastern Finland ανέλυσαν στοιχεία παιδιών στη Βρετανία που φορούσαν ανά διαστήματα συσκευή καρπού για την παρακολούθηση της καθημερινής τους δραστηριότητας από τις ηλικίες 11 έως 24. Στις ηλικίες 17 και 24 υποβλήθηκαν σε υπέρηχο ήπατος και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 20% των συμμετεχόντων είχε λιπώδη νόσο του ήπατος έως την ηλικία των 24.

Tο εύρημα προκάλεσε έκπληξη καθώς ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 8 φορές σε μόνο 7 χρόνια. Η νόσος ήταν σοβαρή στους μίσους από τους 24χρονους με λιπώδη νόσο του ήπατος. Ένας σε κάθε 40 νέους ενήλικες ήδη είχε σημάδια ηπατικών βλαβών και 3 στους 1.000 θα μπορούσαν να διαγνωστούν με κίρρωση ήπατος. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Gut and Liver.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::