Κι όμως η καρδιά μας γερνάει με δικούς της ρυθμούς, εντελώς ξεκομμένους από την βιολογική ηλικία του οργανισμού μας. Μπορεί δηλαδή η καρδιά να γερνάει πολύ γρηγορότερα από εμάς.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) οι μισοί άνδρες και το 20% των γυναικών στις ΗΠΑ έχουν μια καρδιά κατά 5 χρόνια μεγαλύτερης ηλικίας απ’ ό,τι η κανονικής τους χρονολογική ηλικία. Για κάποιους, μάλιστα, αυτή η διαφορά μπορεί να φτάσει και τα 11 χρόνια!
Ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, καρδιολόγος δρ. Vikas Sunder, εξηγεί πώς η καρδιά σας γερνάει με την πάροδο του χρόνου, πώς να γνωρίζετε εάν γερνάει πρόωρα και τρόπους για να τη διατηρήσετε υγιή και νέα.
Πώς μπορώ να ξέρω αν η καρδιά μου γερνάει πρόωρα;
Αναρωτιέστε γιατί αυτό έχει σημασία; Οι “γερασμένες” καρδιές είναι πιο πιθανό να έχουν πιο δύσκαμπτες, ασβεστοποιημένες αρτηρίες, πιο παχύ και πιο άκαμπτο μυϊκό ιστό, περισσότερες ανωμαλίες στο σύστημα αγωγής και δυσλειτουργικές βαλβίδες.
Ένας άλλος πιο τρόπος για να υπολογίσετε τον συνολικό σας κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο είναι να χρησιμοποιήσετε τον Υπολογιστή Καρδιαγγειακού Κινδύνου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.
Το διαδικτυακό αυτό εργαλείο χρησιμοποιεί παρόμοιες μετρήσεις για να προσδιορίσει τον βασικό κίνδυνο κατά τα επόμενα 10 χρόνια του να εκδηλώσετε αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο.
Το σημαντικό είναι ότι μπορείτε ανά πάσα ηλικία να κάνετε αλλαγές ώστε να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου (και την ηλικία) της καρδιάς σας. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την καρδιά σας να παραμείνει νέα:
1. Φροντίστε τις χρόνιες παθήσεις σας
Η διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης στο φυσιολογικό εύρος μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει για τον διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη. Άλλες ασθένειες, όπως η νόσος του θυρεοειδούς, καθώς και ορισμένα φάρμακα, μπορούν επίσης να αποδυναμώσουν την καρδιά σας. Κάντε τακτικές εξετάσεις, ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας του γιατρού σας και να παίρνετε πάντοτε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες.
2. Μείνε δραστήριοι
Η καρδιά σας χρειάζεται άσκηση για να διατηρείται σε φόρμα. Η άσκηση αυξάνει την αντλητική ικανότητα της καρδιάς και βοηθά στην παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα σας. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη διατήρηση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης και μειώνει το στρες. Εάν έχετε μια ασθένεια που δυσκολεύει την άσκηση, αναζητήστε ένα τροποποιημένο πρόγραμμα άσκησης που ταιριάζει περισσότερο στις ικανότητές σας.
“Συνιστούμε να στοχεύετε στα τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίας μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα, τένις ή γρήγορο περπάτημα”, προτείνει ο δρ. Sunder.
3. Καλή διατροφή
Ένας άλλος τρόπος για να δείξετε φροντίδα για την καρδιά σας κάθε μέρα είναι ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα συστατικά των τροφών μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσετε εντελώς όλα τα αγαπημένα σας φαγητά.
Η υγιεινή διατροφή για την καρδιά απλώς σημαίνει να ενσωματώνετε περισσότερες καλές τροφές στο πιάτο σας, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Ο δρ. Sunder συνιστά επίσης την αποφυγή των τρανς λιπαρών, καθώς και την πολύ προσεκτική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και επεξεργασμένης ζάχαρης.
4. Κόψτε το κάπνισμα
Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για να προστατεύσετε την καρδιά σας. Ο καπνός είναι πολύ εθιστικός και το κόψιμο είναι δύσκολο. Ο μέσος άνθρωπος προσπαθεί επτά φορές πριν τα καταφέρει. Οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται εάν χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα τρία διαφορετικά βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος. Πείτε στον γιατρό σας ότι θέλετε να σταματήσετε και ζητήστε του ένα σχέδιο. Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε την καρδιά σας.
5. Μην πίνετε πολύ αλκοόλ
Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την καρδιά σας σε καλή κατάσταση. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υπέρταση, η μυοκαρδιοπάθεια και ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού. Γενικά, είναι καλύτερο να μην υπερβαίνετε τα δύο ποτά αν είστε άνδρας και το ένα, αν είστε γυναίκα.
Δεν είστε σίγουροι πόσο αλκοόλ είναι υπερβολικό; Ακολουθεί αυτό που γενικά μετράει ως “ένα ποτό”, με βάση τον τύπο του αλκοόλ:
- Μπύρα: 350 ml
- Κρασί: 150 ml
- Αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά (όπως τζιν, ρούμι, τεκίλα): 45 ml
6. Κάντε τακτικές εξετάσεις
Μερικές φορές, η καρδιά σας μπορεί να χρειάζεται ένα τσεκάπ ακόμα κι αν εσείς δεν νιώθετε τίποτα το περίεργο ή ανησυχητικό. Γι’ αυτό είναι σώφρον να κάνετε τακτικές εξετάσεις, ώστε ένας γιατρός να μπορεί να ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση, τα τριγλυκερίδια, τη γλυκόζη νηστείας και τη χοληστερόλη σας ή απλώς να συζητήσετε μαζί του τυχόν “αθώα” συμπτώματα που μπορεί να έχετε. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσετε καρδιακά προβλήματα προτού προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα.
7. Μην αγνοείτε τα ασυνήθιστα συμπτώματα
Αν και είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις, είναι επίσης σημαντικό να “ακούτε το σώμα” σας, όταν σας “λέει ότι κάτι τρέχει”.
Επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό, εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πρήξιμο στα πόδια
- Πόνος στο στήθος
- Ανεξήγητη κόπωση
- Ξαφνική αλλαγή στην ανοχή στην άσκηση
- Αίσθημα παλμών της καρδιάς
- Σύγχυση
- Ζάλη