Η κατάρα της ενσυναίσθησης

Ορισμένοι άνθρωποι είναι προικισμένοι με έντονη ενσυναίσθηση, ένα χαρακτηριστικό που συχνά μπορεί να τους προκαλεί δυσκολίες. Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αυτή η ικανότητα και πώς μπορεί κάποιος να αποφορτιστεί από το συναισθηματικό φορτίο που φέρνει μαζί της;

Η ενσυναίσθηση είναι μια ικανότητα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι, η έμφυτη ικανότητα να κατανοούν και να αισθάνονται τα συναισθήματα των άλλων, βάζοντας τον εαυτό τους στη θέση τους. Αυτό ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνήθως βοηθά στην ανάπτυξη ηθικών αξιών και καθοδηγεί τις αποφάσεις μας στη ζωή.

Στη διάρκεια της ζωής μας, συναντούμε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Κάποιοι φαίνεται να έχουν ελάχιστη ενσυναίσθηση για τους άλλους, ενώ άλλοι είναι υπερβολικά ενσυναισθητικοί και βιώνουν έντονα τα συναισθήματα των γύρω τους. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται κάπου στη μέση, νοιάζονται για τον εαυτό τους και για τους άλλους. Οι άνθρωποι με υψηλή ικανότητα ενσυναίσθησης μπορεί να βιώνουν δυσκολίες εξαιτίας αυτής της ικανότητας, αν και η ενσυναίσθηση θεωρείται πολύτιμο χάρισμα, μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία.

Η κακή όψη της ενσυναίσθησης

Οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν αρνητικές εμπειρίες, ενώ κάποιες από αυτές είναι εμπειρίες που βιώνουν γιατί τις επιτρέπουν οι ίδιοι να έρθουν προς το μέρος τους εξαιτίας της ικανότητάς τους να νιώθουν βαθιά τους άλλους. Πολλοί μάλιστα τους εκμεταλλεύονται για αυτό τους το χάρισμα επειδή οι ίδιοι είναι πολύ χαμηλά στην κλίμακα της…ενσυναίσθησης.

Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης έχουν συχνά καλό ένστικτο, το οποίο συχνά τους κάνει να νιώθουν εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά. Όταν νιώθεις τα συναισθήματα των άλλων και νιώθεις βαθιά τον πόνο τους μπορεί να γίνει δυσβάστακτο και μπορεί πραγματικά να στραγγίξει τα ψυχικά τους αποθέματα σε μεγάλο βαθμό.

Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που συνήθως ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των άλλων. Ακόμα και όταν ξέρουν ότι πρέπει να αφήνουν τους άλλους να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους, η ανάγκη να βοηθήσουν είναι έντονη μέσα τους. Όταν βοηθάμε τους άλλους ακόμα και παρά τη θέλησή τους μπορεί να μας βοηθά να ανακουφιζόμαστε από τα αισθήματα πόνου των άλλων, το οποίο μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο για έναν τέτοιον άνθρωπο να μην το κάνει, να αφήσει τους άλλους να τα λύσουν μόνοι τους.

Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι αυτοί συχνά γίνονται έρμαια στα χέρια των ατόμων που δεν έχουν ηθική. Αν κάποιος έχει δεξιότητες στην εξαπάτηση θα μπορούσε πολύ απλά να «ποντάρει» στα συναισθήματα του ενσυναισθητικού ώστε να τον χρησιμοποιήσει. Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση συχνά κάνουν σχέσεις με άτομα όπως οι ναρκισσιστές, οι οποίοι έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης και η αλήθεια γύρω από εγωπάθειά τους μπορεί να μην φανεί παρά μόνο αρκετά αργότερα όταν πια ο ενσυναισθητικός έχει ήδη επενδύσει βαθιά στην σχέση.

Πώς μπορούν να συνέλθουν μετά από ένα μεγάλο κλυδωνισμό

Τα άτομα αυτά βιώνουν μια πολύ επίπονη περίοδο ανάρρωσης όταν αναγνωρίζουν το «χτύπημα» που δέχτηκε η ψυχή τους. Αυτό που συχνά είναι ακόμα πιο επίπονο είναι όταν αναγνωρίζει ότι κάποιος τον έχει ξεγελάσει, είτε είναι έναν φίλος που φαινόταν να έχει καλές προθέσεις ή κάποιος που τους εκμεταλλεύτηκε, ανεξάρτητα από την πρόθεσή του.

Αυτό που φαίνεται να είναι επίσης δύσκολο για τα άτομα αυτά είναι να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν τις ίδιες τους τις ανάγκες. Αυτό στην αρχή μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά με την εξάσκηση είναι πιο εύκολο να γίνει συνήθεια.

Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να μην «βουλιάξει»

Πες περισσότερα όχι

Μια από τις πρώτες δεξιότητες για να θέσεις όρια στους άλλους είναι αυτή τη λέξη: Όχι. Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση έχουν την τάση να θέλουν να ευχαριστήσουν τους άλλους για αυτό πρέπει να εξασκηθούν στο να λένε όχι χωρίς ενοχές. Πες όχι, για το καλό σου.

Δείξε ενσυναίσθηση στον εαυτό σου

Η ικανότητα να βλέπεις τις ανάγκες σου είναι κρίσιμος παράγοντας για να μπορέσεις να θεραπευτείς. Πρέπει να δείξεις κατανόηση στις δικές σου ανάγκες, συναισθήματα, περιορισμούς και να αναγνωρίσεις ότι δεν μπορείς να δώσεις τίποτα όταν είσαι «κενός» σαν ένα άδειο πηγάδι.

Αυτοφροντίδα

Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση τείνουν να μην βλέπουν τις ανάγκες τους όπως αναφέρθηκε. Κλείσε το τηλέφωνο, μην είσαι συνέχεια στα social media, πέρασε χρόνο με τον εαυτό σου για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::