Η κατανάλωση αυτών των ψαριών παρατείνει το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες – Τι αποκάλυψε νέα μελέτη

Η τακτική κατανάλωση μικρών ψαριών, όπως η μαρίδα, η αθερίνα, ο γαύρος και η σαρδέλα, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των γυναικών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια στην Ιαπωνία ανέλυσε δεδομένα από 80.000 άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης μικρών ψαριών κατά την έναρξη της μελέτης.

Σε διάστημα εννέα ετών παρακολούθησης, με τη χρήση αρχείων υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μικρά ψάρια μία έως τρεις φορές τον μήνα είχαν 32% μικρότερη πιθανότητα θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με εκείνες που σπάνια κατανάλωναν μικρά ψάρια.

Αν και οι άνδρες παρουσίασαν παρόμοια τάση, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Στο περιοδικό Public Health Nutrition, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα ευρήματα δείχνουν πως η προσθήκη μικρών ψαριών στη διατροφή μπορεί να αποτελεί έναν απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο για την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής στις γυναίκες.

Η προστατευτική επίδραση των μικρών ψαριών
Ο Dr. Chinatsu Kasahara, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών συνδέεται με οφέλη για την υγεία και μείωση του κινδύνου θνησιμότητας, αλλά λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί συγκεκριμένα στα μικρά ψάρια.

«Τα μικρά ψάρια μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, μαζί με το κεφάλι, τα οστά και τα όργανα, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά και ουσίες που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας», ανέφερε ο Kasahara. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία της προσθήκης αυτών των τροφίμων στη διατροφή.

Ο καθηγητής Takashi Tamura πρόσθεσε ότι, αν και η κατανάλωση μικρών ψαριών είναι πιο συνηθισμένη σε παράκτιες χώρες όπως η Ιαπωνία, πιθανόν να μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο αύξησης του προσδόκιμου ζωής παγκοσμίως.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::