Η καφεΐνη ίσως αποτελεί σύμμαχο στη θεραπεία της ΔΕΠΥ

Επιστήμονες από το Universitat Oberta de Catalunya αναφέρουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αποτελέσει μια έγκυρη θεραπευτική επιλογή για ορισμένα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Η ΔΕΠΥ είναι μια ψυχιατρική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει παρορμητικότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση και γενική νευρικότητα. Οι διαγνώσεις της ΔΕΠΥ έχουν αυξηθεί εκθετικά, ιδιαίτερα στα παιδιά, τις τελευταίες δεκαετίες. Για παράδειγμα, το CDC εκτιμά ότι πάνω από 6 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από την πάθηση.

Ωστόσο, οι γιατροί δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σχετικά με τις μεθόδους θεραπείας της.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και η σοβαρότητα της διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Ένα άλλο είναι ότι διάσημα φάρμακα κατά της πάθηση μπορούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο αριθμό παρενεργειών.

Επομένως, στο κυνήγι για ένα πιο αποτελεσματικό τρόπος θεραπεία της ΔΕΠΥ, μία ομάδα επιστημόνων εξέτασε την πιθανότητα η χρήση καφεΐνης να ανακουφίζει κάποια συμπτώματα, μέσω της πραγματοποίησης μία συστηματικής αξιολόγησης σε μελέτες για ζώα.

Τελικά, η ανάλυσή τους κατέληξε ότι η συνταγογραφημένη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί όντως να αυξήσει την προσοχή και την ικανότητα απομημόνευσης τόσο στους εφήβους όσο και στους ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ.

Ανησυχίες για την παραπάνω καφεΐνη σε παιδιά

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι αυτή είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση σε κυτταρικό επίπεδο που συνδέει την κατανάλωση καφεΐνης με διάφορα ζωικά μοντέλα με ΔΕΠΥ με βελτιωμένη εστίαση, καλύτερη συγκέντρωση, οφέλη εκμάθησης και βελτιώσεις μνήμης.

Αυτή η ουσία βελτιώνει αυτές τις γνωστικές διαδικασίες και αυξάνει την ικανότητα και την ελαστικότητα τόσο στη χωρική προσοχή όσο και στην επιλεκτική προσοχή, καθώς και στη μνήμη εργασίας και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Επίσης, η ελεγχόμενη θεραπεία με αυτήν την ουσία δεν αλλάζει την αρτηριακή πίεση και δεν οδηγεί σε αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους.

Παρά τα ευρήματά της, η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί επίσης ότι η επίδραση της καφεΐνης σε άλλα κοινά συμπτώματα ΔΕΠΥ, όπως η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα, είναι ακόμα πολύ ασαφής.

«Τα αποτελέσματά μας ενισχύουν την υπόθεση ότι οι γνωστικές επιδράσεις της καφεΐνης που βρίσκονται σε ζωικά μοντέλα μπορούν να μεταφραστούν και να εφαρμοστούν στη θεραπεία της ΔΕΠΥ σε ανθρώπους, ειδικά σε νεαρές ηλικίες όπως η εφηβεία», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν είμαστε κατά της φαρμακευτικής αγωγής για τη ΔΕΠΥ, αλλά είμαστε ανοιχτοί στη διερεύνηση όλων των πιθανών εναλλακτικών λύσεων για τη βελτίωση αυτού του τύπου διαταραχής και για τη δυνατότητα χρήσης της καφεΐνης από θεραπευτική άποψη με όλα τα κατάλληλα ιατρικά επίβλεψη, μια συνταγογραφημένη θεραπεία και παρακολούθηση», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::