Οι “σούπερ τροφές” είναι τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Το Πανεπιστήμιο Harvard, μέσω της Σχολής Δημόσιας Υγείας, έχει αναδείξει δέκα τροφές που ξεχωρίζουν για τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη τους στην υγεία, τη μακροζωία και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
Οι 10 σούπερ τροφές σύμφωνα με το Harvard:
- Μούρα (berries)
Φράουλες, μύρτιλα και βατόμουρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά, ενώ βοηθούν στη μνήμη και την καρδιαγγειακή υγεία. - Σκούρα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδα)
Πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και φολικό οξύ. Υποστηρίζουν την καλή όραση, την πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό. - Ξηροί καρποί
Πηγή “καλών” λιπαρών, πρωτεϊνών και φυτοχημικών. Μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν την καρδιακή υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο. - Ελαιόλαδο
Βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Προστατεύει από φλεγμονές και καρδιακές νόσους. - Προϊόντα ολικής άλεσης
Παρέχουν φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης. - Γιαούρτι
Περιέχει προβιοτικά που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. - Σολομός (και άλλα λιπαρά ψάρια)
Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν τον εγκέφαλο και την καρδιά. - Φασόλια και όσπρια
Ιδανική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, σιδήρου και φυτικών ινών. Χαμηλώνουν τη γλυκόζη και συμβάλλουν στον κορεσμό. - Ντομάτες
Πλούσιες σε λυκοπένιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό που συνδέεται με την προστασία από καρκίνο του προστάτη και καρδιοπάθειες. - Πράσινο τσάι
Περιέχει κατεχίνες και πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στη συγκέντρωση και στην ενέργεια.
Ενσωματώνοντας αυτές τις τροφές στην καθημερινή διατροφή, μπορείτε να ενισχύσετε φυσικά την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών του Harvard.