Η λαιμαργία οφείλεται σε μεταλλαγμένο γονίδιο του εγκεφάλου μας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ελέγξουν την όρεξή τους και συχνά καταφεύγουν στην υπερκατανάλωση φαγητού; Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η λαιμαργία μπορεί να συνδέεται με μια γενετική μετάλλαξη στον εγκέφαλό μας.

Το «ένοχο» γονίδιο και η λειτουργία του

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα γονίδιο, γνωστό ως MC4R (Melanocortin 4 Receptor), το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης. Το γονίδιο αυτό βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, την περιοχή που ελέγχει την πείνα και τον κορεσμό. Όταν λειτουργεί σωστά, βοηθά το σώμα να καταλαβαίνει πότε έχει φάει αρκετά.

Όμως, σε ορισμένα άτομα, το MC4R παρουσιάζει μεταλλάξεις που εμποδίζουν την αποστολή των σωστών σημάτων στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι ότι το αίσθημα του κορεσμού καθυστερεί ή δεν ενεργοποιείται, με αποτέλεσμα να νιώθουν συνεχώς πεινασμένοι και να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από το φυσιολογικό.

Η σχέση γονιδίων και παχυσαρκίας

Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 100 ανθρώπους φέρει μεταλλάξεις στο γονίδιο MC4R, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Αυτή η γενετική προδιάθεση, σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη όρεξη και αύξηση βάρους.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η λαιμαργία;

Αν και τα γονίδια παίζουν ρόλο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η λαιμαργία μπορεί να ελεγχθεί με τους εξής τρόπους:

  • Ισορροπημένη διατροφή: Πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για καλύτερο κορεσμό.
  • Καθημερινή άσκηση: Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων πείνας.
  • Συνειδητή διατροφή (mindful eating): Εστίαση στα σήματα του σώματος για την πείνα και τον κορεσμό.
  • Φαρμακευτικές παρεμβάσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιστήμη αναπτύσσει θεραπείες που στοχεύουν τα γονίδια της όρεξης.

Η ανακάλυψη της γενετικής βάσης της λαιμαργίας μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για εξατομικευμένες λύσεις στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των διατροφικών διαταραχών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::