Η μακροχρόνια διατροφή πλούσια σε λιπαρά βλάπτει σοβαρά και τον εγκέφαλό σου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όχι μόνο αυξάνουν το σωματικό βάρος αλλά και θέτουν τον εγκέφαλό σου σε κίνδυνο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια τέτοια διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση και συνδέεται με διάφορες ψυχικές διαταραχές.

Μια διεθνής μελέτη, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Xin-Fu Zhou και της βοηθού καθηγητή Larisa Bobrovskaya, νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, έδειξε ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά, που ακολουθήθηκε από ποντίκια για 30 εβδομάδες, και της εμφάνισης διαβήτη, καθώς και της επιδείνωσης των γνωστικών τους λειτουργιών. Αυτή περιλαμβάνει αυξημένο στρες, κατάθλιψη και επιδείνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια με μειωμένες γνωστικές ικανότητες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν επιπλέον βάρος, εξαιτίας των μεταβολικών αλλαγών που προκαλούνται από τις επιπτώσεις της διατροφής στον εγκέφαλο.

Ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα έχουν δημοσιεύσει αυτά τα ευρήματα στο Metabolic Brain Disease. Η Larisa Bobrovskaya, νευρολόγος και βιοχημικός και βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, αναφέρει ότι η έρευνα προσθέτει ένα παραπάνω στοιχείο στο αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που συνδέει την χρόνια παχυσαρκία και τον διαβήτη με την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, η οποία όπως προβλέπει θα φτάσει τις 100 χιλιάδες περιπτώσεις μέχρι το 2050.

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και επιδεινώνουν τις ψυχιατρικές παθήσεις και την γνωστική εξασθένηση. Αυτό αποδείχθηκε στην έρευνα με τα ποντίκια, είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Bobrovskaya. Στη μελέτη τα ποντίκια επιλέχθηκαν τυχαία για να κάνουν μια βασική διατροφή για 30 εβδομάδες. Τα μικρότερα σε ηλικία ήταν 8 εβδομάδων. Η πρόσληψη τροφής, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης ελέγχονταν κατά διαφορετικά διαστήματα, μαζί με τα επίπεδα γλυκόζης και την ανοχή στην ινσουλίνη όπως και η γνωστική δυσλειτουργία.

Τα ποντίκια που έκαναν διατροφή πλούσια σε λιπαρά πήραν αρκετό βάρος, ανέπτυξαν ανοχή στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται με ανώμαλο τρόπο σε σύγκριση με όσα έκαναν κανονική διατροφή.
Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο ενώ ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.

«Τα παχύσαρκα άτομα έχουν κατά 55% μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης της κατάθλιψης και ο διαβήτης θα μπορούσε να διπλασιάσει αυτό το ρίσκο». δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Bobrovskaya. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι να δώσουμε βάση στην παγκόσμια ανάπτυξης της παχυσαρκίας. Ο συνδυασμός της παχυσαρκίας, της ηλικίας και του διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια εξασθένηση των γνωστικών ικανοτήτων στην περίπτωση της ασθένειας του Αλτσχάιμερ και σε άλλες ψυχικές διαταραχές» δήλωσε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::