Η μοναξιά είναι πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία, το αλκοόλ και το κάπνισμα

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Regenstrief και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα τονίζουν πως η μοναξιά μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των ηλικιωμένων από την παχυσαρκία, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα 15 τσιγάρων ημερησίως.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, η απομόνωση έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους.

«Με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία και έρευνα, οι επιπτώσεις της μοναξιάς είναι σοβαρές. Οι γιατροί θα έπρεπε να ρωτούν τους ασθενείς τους σχετικά με την κοινωνική υποστήριξη που λαμβάνουν, όπως ρωτούν για το κάπνισμα ή μετρούν την πίεση», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να ενσωματώνουν και μέτρα αντιμετώπισης της μοναξιάς. «Παρόλο που η μοναξιά έχει παραμείνει στο περιθώριο για μεγάλο διάστημα, προκαλεί σημαντικά ψυχικά και σωματικά προβλήματα», σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Και, παρόλο που η απομόνωση θεωρείται πρόβλημα κυρίως των ανεπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κοινωνική απομόνωση δεν γνωρίζει σύνορα ούτε ηλικία, προσθέτοντας πως περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τέταρτο έφηβοι, ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους, η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κατά 50% κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 30% εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πόσο επικίνδυνη είναι η μοναξιά για την υγεία

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, δείχνει ότι η έλλειψη συναναστροφών με φίλους ή συγγενείς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 39%.

Επιπλέον, προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer, αναφέρει ότι οι ενήλικες που ζουν και αισθάνονται μόνοι τους έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με τους ενήλικες που ζουν μαζί με άλλους.

Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός φτάνει το 43% για τους ενήλικες μεταξύ 45 και 64 ετών και οι άνδρες που ζούσαν μόνοι τους είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο από ό,τι οι γυναίκες.

Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology συνδέει τη μοναξιά με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας 2023 συνέδεσαν την κοινωνική απομόνωση με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών, καθώς και με υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::