Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η μοναξιά συσχετίζεται με έναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, ανέλυσε δεδομένα από 24.024 άτομα, εστιάζοντας στη σύνδεση μεταξύ ψυχολογικού στρες και διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρότζερ Χένρικσεν του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας, ανέδειξαν την ύπαρξη στατιστικά σημαντικής σχέσης μεταξύ της μοναξιάς και της αύξησης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, ενισχύοντας την ανάγκη για ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση και προληπτική προσέγγιση.

Αισθήματα μοναξιάς είχαν αναφέρει το 13% των συμμετεχόντων. Στη διάρκεια της μελέτης (1995-2019) 1.179 άνθρωποι ή ποσοστό σχεδόν 5% διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2. Το 59% ήταν άνδρες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μεγάλη μοναξιά, είχαν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν ένιωθαν καθόλου μοναξιά. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μοναξιά πρέπει πλέον να συμπεριληφθεί στις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2. Επίσης ανέφεραν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν τη μοναξιά με τον διαβήτη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::