Και όμως, μπορεί δύο φαινομενικά τόσο άσχετα πράγματα όπως η μυϊκή δυσμορφία και ο ύπνος, να έχουν άμεση σχέση σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ερευνητές του University of Toronto δήλωσαν ότι ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι αναγκαίος μετά από την άσκηση αλλά πρόσθεσαν ότι η αναζήτηση απόκτησης μεγαλύτερων μυών έχει επίσης σχέση με λιγότερο ύπνο και δυσκολία να αποκοιμηθεί κάποιος.
Ερευνητές εξέτασαν 900 εφήβους και νέους ενήλικες για να φτάσουν στα αποτελέσματα. Αυτοί που ανέφεραν ισχυρά συμπτώματα μυϊκής δυσμορφίας ανέφεραν λιγότερες ώρες ύπνου καθώς και μεγαλύτερη δυσκολία να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν κομισμένοι το μισό χρόνο, σε διάστημα 2 εβδομάδων.
Ο Kyle T. Ganson, δήλωσε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να έχει σημαντικά αρνητική επίδραση σε εφήβους και νέους ενήλικες, όπως αυξημένα αρνητικά συμπτώματα ψυχικής υγείας.
Ο κακός ύπνος σε όσους έχουν συμπτώματα μυϊκής δυσμορφίας είναι ανησυχητικός, καθώς ενδεχομένως μπορεί να επιδεινώσει τη λειτουργική και κοινωνική βλάβη που συνήθως αναφέρουν κάποιοι, καθώς και αυξημένες σκέψεις και συμπεριφορές για αυτοκτονία.
Άνθρωποι με συμπτώματα μυϊκής δυσμορφίας ενδεχομένως είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν συμπληρώματα που διαφημίζονται για τη βελτίωση της άσκησης, την αύξηση της μυϊκής μάζας και την επιτάχυνση της μυϊκής ανάκαμψης, εξηγεί ο Ganson.
Αυτά τα προϊόντα τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης ή άλλων διεγερτικών που μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο. Επιπλέον, αναβολικά-ανδρογόνα στεροειδή που χρησιμοποιούνται συχνά από ανθρώπους με μυϊκή δυσμορφία επίσης έχει φανεί όπως επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο.
Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τα ευρήματα, δεδομένης της κοινωνικής έμφασης που δίνεται στη ιδανικό μυώδες σώμα και το κυνήγι μεγάλων μυών στους εφήβους και τους νέους ενήλικες. Επιπλέον, μελλοντική έρευνα είναι αναγκαία για να συνεχιστεί η εξέταση της σχέσης μεταξύ συμπτωμάτων μυϊκής δυσμορφίας και κακού ύπνου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Sleep Health.