Η ουλίτιδα προκαλεί ενδομητρίωση; Τι δείχνει νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία υποδεικνύει ότι τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα ενδέχεται να είναι υπεύθυνα για την ενδομητρίωση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι η ενδομητρίωση ίσως μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι λοιμώξεις από βακτήρια που σχετίζονται με την ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενδομητρίωσης. Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ο ιστός της μήτρας αναπτύσσεται έξω από την μήτρα, σε περιοχές όπου κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Συνήθως, ο ιστός του ενδομητρίου καλύπτει εσωτερικά την μήτρα, αλλά στην ενδομητρίωση, αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του σώματος. Το αποτέλεσμα της μελέτης προτείνει ότι η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία αυτής της κατάστασης.

Ο Yutaka Kondo από το Πανεπιστήμιο Nagoya στην Ιαπωνία και οι συνεργάτες του εξέτασαν δείγματα ενδομητρικού ιστού από 28 γυναίκες, οι μισές από τις οποίες είχαν διαγνωστεί με ενδομητρίωση.

Η γενετική ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε ανωμαλίες στα κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες, τα οποία σχηματίζουν συνδετικούς ιστούς. Αυτοί οι ινοβλάστες είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε 13 γονίδια σε σύγκριση με εκείνα από άτομα χωρίς την πάθηση. Ένα γονίδιο, το TAGLN, οδηγεί την παραγωγή μιας πρωτεΐνης για να βοηθήσει τα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν και να μεταναστεύσουν, εξηγώντας πιθανώς γιατί τα κύτταρα του ενδομητρίου αναπτύσσονται έξω από τη μήτρα στην ενδομητρίωση.

Η δραστηριότητα του TAGLN ενισχύεται επίσης από τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβεί λόγω βακτηριακής λοίμωξης. Χρησιμοποιώντας μια φθορίζουσα χρωστική, οι ερευνητές αναζήτησαν βακτηριακά παθογόνα μέσα στους ενδομήτριους ιστούς που συλλέχθηκαν από την ομάδα των 84 γυναικών, οι μισές από τις οποίες είχαν ενδομητρίωση. Ανίχνευσαν το βακτήριο Fusobacterium nucleatum στο 64% των ατόμων με την πάθηση έναντι του 7% αυτών που δεν το είχαν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να κατανοήσουν τον ρόλο που μπορεί να παίζει το Fusobacterium nucleatum στην πάθηση. Τα ποντίκια δεν έχουν έμμηνο ρύση, επομένως δεν μπορούν να αναπτύξουν ενδομητρίωση. Για να μιμηθούν την πάθηση, οι ερευνητές μόλυναν πρώτα ποντίκια με Fusobacterium nucleatum.

Συνέλεξαν δείγματα μήτρας και έκαναν ένεση στην κοιλιά σε 12 ποντίκια. Τα ποντίκια έλαβαν εβδομαδιαίες ενέσεις ορμονών για την προώθηση της ανάπτυξης των βλαβών.  Μετά από τέσσερις εβδομάδες, ο μέσος αριθμός ενδομήτριων βλαβών στα ποντίκια που έλαβαν μολυσμένα δείγματα μήτρας ήταν υπερδιπλάσιος από αυτόν που παρατηρήθηκε σε εννέα άλλα ποντίκια που έλαβαν μη μολυσμένα δείγματα. Οι βλάβες ήταν επίσης περίπου πέντε φορές μεγαλύτερες από εκείνες στα ζώα ελέγχου, υποδηλώνοντας ότι το Fusobacterium nucleatum ενθαρρύνει τις ενδομήτριες βλάβες να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.

Σε μια μεταγενέστερη δοκιμή σε ποντίκια, τα αντιβιοτικά εμπόδισαν τον ενδομητρικό ιστό να πολλαπλασιαστεί έξω από τη μήτρα και μείωσαν το μέγεθος της βλάβης. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν αντιβιοτική θεραπεία για την ενδομητρίωση σε ανθρώπους. «Δεν γνωρίζουμε ότι η εκρίζωση αυτού του βακτηρίου είναι πραγματικά αποτελεσματική για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης», λέει ο Kondo. «Αυτές οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Τι είναι το Fusobacterium nucleatum;

Το βακτήριο αυτό βρίσκεται συνήθως στο στόμα και συμβάλλει στην ουλίτιδα. Η ομάδα του Kondo έδειξε ότι μπορεί να ταξιδέψει μέσω του αίματος, που ενδέχεται με αυτόν τον τρόπο να  μολύνει τα κύτταρα του ενδομητρίου. «Αυτό το βακτήριο μπορεί επίσης να βρεθεί στο ορθό, το οποίο είναι αρκετά κοντά στον κόλπο», λέει, υποδεικνύοντας μια άλλη πιθανή οδό μετάδοσης.

«Θα το έβρισκα ασυνήθιστο ότι είναι ένα μεμονωμένο παθογόνο που προκαλεί ενδομητρίωση, αντί για μια ομάδα παθογόνων ή πολλά παθογόνα που συνεισφέρουν ανεξάρτητα στην ασθένεια», λέει η Christine Metz στο Feinstein Institutes for Medical Research στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο αυτά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες που έχουν συνδέσει τη χρόνια ενδομητρίτιδα, μια ξεχωριστή πάθηση που προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις με αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::