Η παραμονή παιδιών σε περιοχές με πράσινο σχετίζεται με μειωμένα συναισθηματικά προβλήματα

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιοχές με πράσινο (όπως δάση, πάρκα και αυλές) φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα κατά την ηλικία των 2-5 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ εξέτασαν δεδομένα από γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους από την ηλικία των δύο έως έντεκα ετών.

### Ευρήματα της μελέτης για τη διαβίωση σε περιοχές με πράσινο

Η ομάδα συνέκρινε τις πληροφορίες με την διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας κατά τη γέννηση του παιδιού και χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα για την πυκνότητα της βλάστησης γύρω από τα σπίτια τους. Η μελέτη περιλάμβανε 2.103 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2007-2013 και ζούσαν σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open», τα παιδιά που διέμεναν κοντά σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα πρασίνου (μέχρι και ένα χιλιόμετρο από το σπίτι τους) παρουσίαζαν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στην προσχολική ηλικία (2-5 ετών). Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή ακόμη και μετά την προσαρμογή των δεδομένων για παράγοντες όπως το φύλο του παιδιού, η εκπαίδευση των γονέων, η ηλικία τους κατά τη γέννηση και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της γειτονιάς.

Αντιθέτως, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική σύνδεση μεταξύ του πράσινου χώρου γύρω από το σπίτι και των ψυχικών συμπτωμάτων κατά τα επόμενα παιδικά χρόνια (6-11 ετών), όταν τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::