Δεν είναι λίγες οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023 και αφορούσαν την σημαντικότητα της πατρικής φιγούρας στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.
Ακολουθούν οι έρευνες του 2023 που δημοσιεύτηκαν και δείχνουν το ρόλο του πατέρα στην ανατροφή, την ανάπτυξη και τη φροντίδα του παιδιού.
Έρευνα : Η συμβολή των μπαμπάδων στον θηλασμό και στον ύπνο του μωρού
Όπως δημοσίευσε και το sciencedaily.com έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Northwestern και στο Ann & Robert Hospital του Σικάγο, έδειξε ότι οι μπαμπάδες μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στο εάν ένα βρέφος θηλάζει και κοιμάται με ασφάλεια.
Στη μελέτη συμμετείχαν 250 μπαμπάδες με μωρά από δύο έως έξι μηνών. Τα ευρήματα της έρευνας είναι μεταξύ των πρώτων που περιγράφουν τις στάσεις που αναφέρθηκαν από τον πατέρα και τις εμπειρίες σχετικά με τον θηλασμό και τις πρακτικές βρεφικού ύπνου σε ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει το κράτος.
Μεταξύ των πατέρων που ήταν υπέρ του θηλασμού, το 95% ανέφερε την έναρξη του θηλασμού αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού και το 78% την έναρξη του θηλασμού στις οκτώ εβδομάδες. Τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά πιο υψηλά σε σχέση με εκείνα που παρατηρήθηκαν στους μπαμπάδες που δεν είχαν γνώμη ή δεν ήταν υπέρ του θηλασμού: 69% και 33% αντίστοιχα.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 99% των μπαμπάδων κοιμόντουσαν μαζί με το μωρό, αλλά μόνο το 16% εφάρμοσε και τις οδηγίες ύπνου που συνιστούν οι ειδικοί: ύπνος μπρούμυτα, σε μία συγκεκριμένη επιφάνεια ύπνου και αποφεύγοντας το μαλακό στρώμα.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι οι νέοι μπαμπάδες παίζουν κομβικό ρόλο στην προώθηση του θηλασμού και του ασφαλούς βρεφικού ύπνου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. John James Parker, εκπαιδευτής παιδιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και παιδίατρος στο Lurie Children’s. «Πολλές οικογένειες δεν επωφελούνται από τον θηλασμό επειδή δεν τους παρέχεται η κατάλληλη υποστήριξη για να θηλάσουν με επιτυχία. Οι μπαμπάδες πρέπει να συμμετέχουν άμεσα στις συζητήσεις για το θηλασμό και οι σύμβουλοι πρέπει να περιγράψουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι μπαμπάδες στην επιτυχία του θηλασμού.»
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι πατέρες παίζουν μεγάλο ρόλο και στις δύο αυτές συμπεριφορές, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να στηρίξουμε τους μπαμπάδες» συμπληρώνουν οι ειδικοί.
Έρευνα: Πώς η σχέση μπαμπά – παιδιού επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις
Τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες παίζουν, διαβάζουν και ζωγραφίζουν μαζί τους, έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Leeds και δημοσιεύτηκε στο sciencedaily.com
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 5.000 μπαμπάδες με τα παιδιά τους και όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:
- Τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες ζωγράφιζαν και έπαιζαν μαζί τους ή τους διάβαζαν παραμύθια στην ηλικία των τριών ετών, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο τα επόμενα χρόνια,μέχρι και την ηλικία των πέντε ετών.
- Επίσης, οι μπαμπάδες που είχαν ενεργή συμμετοχή στην ανατροφή και την καθημερινότητα των παιδιών τους ηλικίας πέντε ετών, συνέβαλαν στη βελτίωση της βαθμολογίας τους στην ηλικία των επτά ετών.
Η Δρ Helen Norman, ερευνήτρια στο Leeds University Business School, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, είπε: «Οι μητέρες εξακολουθούν να αναλαμβάνουν τον πρωταρχικό ρόλο στην φροντίδα των παιδιών, αλλά, εάν οι μπαμπάδες ασχολούνται επίσης ενεργά, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα τα παιδιά να έχουν καλύτερους βαθμούς στο δημοτικό σχολείο. Γι’ αυτό είναι κρίσιμη η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των μπαμπάδων να μοιράζονται τη φροντίδα των παιδιών με τη μητέρα, από ένα πρώιμο στάδιο στη ζωή του παιδιού.»
Να σημειώσουμε επίσης ότι η συμμετοχή των μπαμπάδων επηρέασε θετικά τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία του παιδιού στο σχολικό έτος και το εισόδημα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Επιπλέον, υπήρχαν διαφορετικά αποτελέσματα όταν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες συμμετείχαν στις ίδιες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μαμάδες είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις συναισθηματικές και κοινωνικές συμπεριφορές των μικρών παιδιών και όχι τόσο στο εκπαιδευτικό επίτευγμα.
Έρευνα: Οι μπαμπάδες διαχειρίζονται καλύτερα τα ξεσπάσματα των παιδιών σε αντίθεση με τις μαμάδες
Οι γονείς διαφωνούν με το παιδί τους κάθε δεύτερη μέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.000 μαμάδες και 1.000 μπαμπάδες παιδιών ηλικίας 0-4 ετών και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 59% των μαμάδων να διαχειριστεί την γκρίνια πριν τον ύπνο σε αντίθεση με το 48% των μπαμπάδων. Όσον αφορά την ώρα του μπάνιου; Στην περίπτωση αυτή, φαίνεται ότι οι μπαμπάδες καταφέρνουν να διαχειριστούν καλύτερα τη γκρίνια με ποσοστό 37% έναντι το 28% των μαμάδων.
Ποιος διαχειρίζεται όμως καλύτερα τα ξαφνικά ξεσπάσματα, τα λεγόμενα tantrums;
Σε poll που έγινε για λογαριασμό τηςBaby Magic, τα αποτελέσματα έδειξε ότι οι μπαμπάδες έχουν ένα μικρό προβάδισμα σε σχέση με τις μαμάδες (45% έναντι 42%).
Σημείωση:
Ο πατέρας πρέπει να είναι κοντά στο παιδί από την αρχή της ζωής του, να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο μέσω του παιχνιδιού και της συνομιλίας και τέλος, να δείχνει κατανόηση και στοργή.