Η σούπερ τροφή των Ίνκας που προλαμβάνει τις χρόνιες παθήσεις, ρυθμίζει το σάκχαρο και βοηθάει στην απώλεια βάρους

Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και χωρίς γλουτένη, η οποία έχει γνωρίσει σημαντική αύξηση στη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Εξετάστε τα διατροφικά χαρακτηριστικά αυτού του δημοφιλούς δημητριακού, τα οφέλη που προσφέρει και τι ακριβώς είναι. Αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους αγαπούν τα δημητριακά αλλά πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη.

Τι είναι η κινόα

Αν και συχνά κατέχει παρόμοιο ρόλο με τα δημητριακά στα πιάτα, η κινόα είναι στην πραγματικότητα ένας σπόρος από την ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, το σέσκουλο και το σπανάκι. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και σημαντική φυτική πηγή και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική (Περού, Χιλή και Βολιβία) όπου καλλιεργείται εδώ χιλιάδες χρόνια. Η κινόα αποτέλεσε τη βασική διατροφή των Ίνκα και των απογόνων τους. Τα τελευταία χρόνια, οι καλοφαγάδες την έχουν ανακηρύξει ως μια ανώτερη εναλλακτική από το πλιγούρι, το κουσκούς και το ρύζι.

Τα 5 οφέλη της κινόα

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων
  2. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
  3. Συμβάλει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα
  4. Κατάλληλη για άτομα με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη
  5. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου

1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου

Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία την καθιστούν δυνητικά ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Η κινόα περιέχει μικρές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την καρδιά και, σε σύγκριση με τα κοινά δημητριακά, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά.

2. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Υψηλή σε φυτικές ίνες και με περισσότερη πρωτεΐνη από το ρύζι ή το κριθάρι, η κινόα μπορεί να είναι ευεργετική για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους. Μια εξήγηση για αυτό είναι η χορταστική φύση της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών που μας βοηθούν να διαχειριστούμε την όρεξή μας.

Η κινόα έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), επομένως η βραδύτερη απελευθέρωση ενέργειας απομακρύνει το αίσθημα της πείνας για πολλή ώρα.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ένας μικρός αριθμός μελετών δείχνουν ότι η κινόα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και να βελτιώσει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

4. Κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη

Η κινόα αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους δεν μπορούν να φάνε δημητριακά γλουτένης, όπως εκείνοι που έχουν κοιλιοκάκη. Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η κινόα είναι μια καλύτερη επιλογή για την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις,  όπως το ρύζι.

5. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου

Μελέτες δείχνουν ότι η κινόα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου ενισχύοντας την ποικιλία των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και μειώνοντας τα φλεγμονώδη συμπτώματα παθήσεων όπως η κολίτιδα. Λειτουργώντας ως πρεβιοτικό, η κινόα παρέχει το καύσιμο για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::