Η συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες ενισχύει την ψυχική μας ευημερία

Η συμμετοχή των ατόμων σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία.

Μετά την επιτακτική ανάγκη για βελτίωση της δημόσιας ψυχικής υγείας που προέκυψε μετά την πανδημία Covid-19, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Public Health», για να εξετάσουν την επίδραση των τεχνών στην ευημερία ατόμων χωρίς διαγνωσμένες ψυχικές παθήσεις.

Ανάλυση Δείγματος
Οι ερευνητές εξέτασαν ένα δείγμα 7.182 ατόμων που συμμετείχαν σε ετήσια έρευνα του υπουργείου Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο να αξιολογήσουν την συμμετοχή του κοινού σε πολιτιστικές, ψηφιακές και αθλητικές δραστηριότητες. Προσαρμόστηκαν τα αποτελέσματα με βάση κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες που γνωρίζουμε ότι επηρεάζουν την ευημερία, όπως το φύλο, την ηλικία, την υγεία και την επαγγελματική κατάσταση.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ευτυχία, το άγχος και την ικανοποίηση από τη ζωή τους, καθώς και να απαντήσουν αν πιστεύουν ότι η ζωή τους αξίζει τον κόπο. Επίσης, ρωτήθηκαν για τη συχνότητα με την οποία αισθάνονται μοναξιά. Το 37,4% δήλωσε ότι συμμετείχε σε τουλάχιστον μία χειροτεχνική δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο.

Δημιουργικότητα και Ευημερία
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας μπορεί να προσφέρει σημαντική ενίσχυση στην ευεξία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που ασχολήθηκαν με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και χειροτεχνίες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή τους, καθώς και μια πιο έντονη αίσθηση ότι η ζωή τους έχει αξία.

Η ενίσχυση της αντίληψης της αξίας της ζωής αποδείχθηκε εξίσου σημαντική όσο και η επιρροή της επαγγελματικής απασχόλησης. Αντίθετα, η ενασχόληση με τις τέχνες δεν φάνηκε να επηρεάζει τα επίπεδα μοναξιάς, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν στο ότι ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να είναι μοναχικές.

«Η συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες σχετίζεται με μεγαλύτερη αίσθηση αξίας της ζωής, αυξημένη ικανοποίηση και ευτυχία», υπογραμμίζει η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Έλεν Κέγιες, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στη Μεγάλη Βρετανία.

«Η επίδραση των χειροτεχνιών είναι μεγαλύτερη από αυτή της εργασίας. Οι χειροτεχνίες όχι μόνο προσφέρουν αίσθηση επιτυχίας, αλλά λειτουργούν και ως μια σημαντική μορφή αυτοέκφρασης, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα στην εργασία», προσθέτει.

Ενίσχυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας
Δεδομένου ότι οι τέχνες και οι χειροτεχνίες είναι σχετικά προσβάσιμες, η προώθηση της συμμετοχής του κοινού σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της δημόσιας ψυχικής υγείας.

«Οι κυβερνήσεις και οι εθνικές υπηρεσίες υγείας θα μπορούσαν να εξετάσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης και προώθησης καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων ή ακόμα και να συνταγογραφούν αυτές τις δραστηριότητες για ευάλωτους πληθυσμούς, στο πλαίσιο προγραμμάτων προώθησης και πρόληψης της ευημερίας και της ψυχικής υγείας», επισημαίνει η κ. Κέγιες.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή είναι μια μελέτη συσχέτισης και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί η αιτιώδης σχέση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::